enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4916
EURO
36,2345
ALTIN
2.961,18
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Vergi ve prim borçları yeniden yapılandırılacak

“İş yapamayan esnafın borçlarının tamamını ödemesi imkansız” diyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeniden yapılandırılan borçlar, başvurudan itibaren ilk 6 ay ödemesiz olmak üzere faizsiz olarak 60 ayda taksitle ödenmeli.” dedi.

Vergi ve prim borçları yeniden yapılandırılacak
12.11.2020 09:43
0
A+
A-
“İş yapamayan esnafın borçlarının tamamını ödemesi imkansız” diyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeniden yapılandırılan borçlar, başvurudan itibaren ilk 6 ay ödemesiz olmak üzere faizsiz olarak 60 ayda taksitle ödenmeli.” dedi.

Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulmasını değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yapılandırmanın uygulanabilir olması için anapara borçlarının faizsiz olarak 60 aya bölünmesi gerekir.” dedi.

“Ödenebilir yapılandırma ile daha çok tahsilat yapılır”

Esnafın daha önce çıkan yapılandırma kanunlarından yararlandığının ancak çeşitli nedenlerle bu yapılandırmaların bozulduğunun altını çizen Palandöken, şöyle konuştu:

“Esnafın yapılandırmadan yararlanabilmesi için sadece yapılandırılan borcu zamanında ödemesi yetmiyor, aynı zamanda daha sonra tahakkuk edecek vergi ve primleri de zamanında ödemesi gerekiyor. Birçok esnaf, kırsal kesimde tarımsal faaliyetin bulunduğu yerlerde faaliyet gösteriyor. Tarımdan geçinen tüm çiftçiler ve bunların aileleri yıl boyunca esnaftan veresiye alışveriş yapıyor, yılda bir kez hasat zamanı gelip ürünler satılınca esnafa olan borcunu kapatıyor. Esnaf yıl boyunca veresiye hizmet verip para alamadığı için aylık taksitlerini zamanında ödeyemiyor, böyle olunca da yapılandırma iptal oluyor. Dolayısıyla biz de 2-3 yılda bir yeniden bir yapılandırma kanunu gelmesini istiyoruz. Yapılandırmaların bozulmaması için sonradan doğacak borçların zamanında ödenme şartının aranmaması gerekir. Aksi halde esnaf borcunu zamanında kapatabilmek için veresiye hizmet vermese bunun ekonomik etkileri çok daha ağır olur.”

“Esnafımız tam kapasite ile çalışamıyor”

Pandemi döneminde esnafın borç yükünün her zamankinden daha fazla arttığını hatırlatan Palandöken, “Esnaf 3 aydan uzun süre kepenk açamadı. Servis aracı, okul kantini gibi bazı esnafımız daha hiç faaliyete başlamadı. Kahvehane, kıraathane gibi bazı esnafımız yüzde 10 kapasiteyle çalışıyor. Bunların mart ayında ertelenen vergi ve primlerinin ödeme zamanı geldi.” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Bakan Işıkhan: Yaşlılık sigortası hayata geçirilecek

“Üstüne geçmiş dönemin borçları yeniden yapılandırılacak ve içinde bulunduğumuz döneme ait yeni vergi ve primler eklenecek.” diyen Palandöken, “Halen iş yapamayan esnafımızın bu borçlarının tamamını ödemesi neredeyse imkansız. Bu nedenle, yeniden yapılandırılan borçlar, başvurudan itibaren ilk 6 ay ödemesiz olmak üzere faizsiz olarak 60 ayda taksitle ödenmeli. Ödenebilir şartlar oluşmadıkça esnafın birçoğu yapılandırmaya başvuru bile yapmayabilir.” sözlerine yer verdi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.