Günümüz dünyasında insanlar ırkla övünmeyi, bir ırkın diğerinden daha üstün görmeyi gibi içi boş tartışmalara şahit oluyor.
Yıllar içinde bu algıyı o kadar benimsedik ki, politikalarımızı, arkadaşlık ilişkilerimizi, benlik algımızı bile ırk farklılığı üzerinden tanımladık.
Peki, ırk nedir?
Irkın: “Etnik kökenlerine göre insanların kategorize edildikleri sistemdir.”
Irk, etnik kökenlerine göre ayrıldığına göre; peki, etnik köken nedir?
Etnik köken: “Etniklik veya Etnik grup mensuplarının birbirlerini gerçek veya farazi bir ortak geçmişe dayanarak ötekileştirdikleri insan topluluğudur.”
Etnik köken de geçmiş üzerinden kategorize edildiğini görüyoruz.
Din ve Bilim ne diyor?
Semavî dinler, insanların atası Hz. Adem ve Havva olduğunu söylüyor.
Yani hepimizin Adem ve Havva’nın çocukları olduğunu…
Bilim ne diyor?
Biyoloji, insanların morfolojik ve genetik farklılıklar taşıyan atalardan değil aynı geni taşıyan tek atadan geldiğini; bilim insanları, ırk kavramının genetik veya bilimsel temelli olmadığını ve insanların ortak atası bir olduğunu söylüyor.
Bilim insanları, insan toplulukları birbirinden doğal engellerle ayrılan alanlarda, örneğin kutuplarda yaşayan Eskimolar, Afrika kıtasında yaşayan siyah derililer gibi binlerce yıl izole olarak yaşamanın sonucu olarak bazı fiziksel özellikler kazanmış olduğunu söylüyor.
Bunun neticesinden insanlar farklı ten rengine sahip, farklı dillerde konuşan insanlar topluluğu olarak ortaya çıkıyor.
Peki, insanlar belli bir geçmiş üzerinden birbirlerini ötekileştirmesi ne kadar doğru?
Hepimizin atası bir iken ve hepimiz kardeş iken bu ayrı gayrı olma hangi akla hizmet ediyor?
Irk üzerinde yücelmeler siyasi olduğu ve menfaatcıların amacına hizmet etmekten başka bir işe yaramadığı bilinen bir durumdur.