enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

İkinci ürün ekimi için yakılan anız, hem doğaya hem cebe zarar veriyor

İkinci ürün ekimi için yakılan anız, hem doğaya hem cebe zarar veriyor
10.06.2021 09:57
0
A+
A-
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan ve Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa’da, ikinci ürün ekimi için anızların yakılması tehlike oluşturuyor.

Türkiye’de ekilebilen tarım alanı bakımından önemli merkezlerden olan Şanlıurfa’nın verimli arazilerinden ülkenin mercimek üretiminin yüzde 36’sı, buğdayın yüzde 10’u ve arpanın ise yüzde 11’i karşılanıyor. Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, yer yer hububatın ardından ikinci ürün olarak pamuk ve mısır ekimi için hazırlık yapılmaya başlandı. Ancak zaman kaybının önüne geçebilmek için yakılan anızlar, tehlike arz ediyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle kuru tarımın yapıldığı bölgelerde ciddi anlamda verim düşüklüğü yaşandığını söyledi.

Bu yüzden bu sene ikinci ürüne daha çok ağırlık verildiğini, buna bağlı olarak da anız yangınlarında artışlar olduğunu aktaran Öztürkmen, şöyle konuştu:

“Çiftçilerimiz ikinci ürün için tarlalarını hızlı bir şekilde hazırlayabilmek ve daha kolay işleyebilmek adına tarlasını yakıyor. Bu da tarla yapısının bozulmasına neden oluyor. Anız yakılan bölgelerde sıcaklık 250-400 derece arasında oluyor. Bu da organik maddelerin yok olmasına neden oluyor. Ayrıca azot ve karbon döngüsü bozulduğu için daha fazla gübre atma ihtiyacı doğuyor, bu da çiftçilerimizin girdi maliyetlerini artırıyor. O yüzden herkesin anız yakmayı hem doğa hem de ticari çıkarları için bırakması gerekir.”

Bitki saplarını yakmak yerine bunun saman olarak değerlendirilmesi noktasında öneride bulunan Öztürkmen, saman fiyatlarının da göz önünde bulundurulması halinde bu çalışmanın üreticiye ciddi bir gelir sağlayabileceğine işaret etti.

– “Verimli arazilerimizi yakmayalım”

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da bu yıl bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

HABERLER  Gram altında yeni rekor

Bölgenin çok verimli topraklara sahip olduğunu anlatan Eyyüpoğlu şunları kaydetti:

“Bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle çoğu çiftçimiz ürünü kaldıramadı. Sulama imkanı olan çiftçilerimiz ikinci ürüne yöneldi. Bunu yaparken bazı çiftçilerimiz anız yakıyor. Bu da toprak anaya çok zarar veriyor. Şükürler olsun ki teknoloji gelişmiş, birçok ekipman ve alet yapılmış. Bu sayede tarla ikinci ekime temiz şekilde hazırlanabiliyor. Anız yakmakla topraktaki bir çok canlı ölüyor. Verimli arazilerimizi yakmayalım. Bu topraklar dünyanın hiç bir yerinde yok.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.