enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4691
EURO
36,3698
ALTIN
2.961,48
BIST
9.263,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Kovid-19 sonrası “Beyin sisi” tehlikesi!

Kovid sonrası “Beyin sisi” tehlikesi!

Kovid-19 sonrası “Beyin sisi” tehlikesi!
26.10.2021 19:47
0
A+
A-

Kovid-19’un hayatımıza soktuğu olumsuzluklarda biri de beyin sisi. Uzmanlara göre aylarca sürebilen ve yaşam kalitesini etkileyen beyin sisinden kurtulmanın yolu sağlıklı yaşam kurallarına bağlılıktan geçiyor.

Koronavirüsle ilgili her geçen gün yeni bir bilgi ediniliyor. Beyin sisi de bunlardan biri. Konsantrasyon bozukluğu, dalgınlık, yorgunluk, baş ağrıları, konuşurken kelime bulmada zorluk… Koronavirüs sonrası görülen bu ve benzeri şikayetlerin sebebi “beyin sisi” olabilir. TRT Haber’de yer alan habere göre uzun süren Kovid-19’un sık görülen semptomlarından biri olan beyin sisi, aylar boyunca sürebiliyor.

Beyin sisi hayati risk yaratmasa da hastaların yaşam kalitesini düşürüyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Kale İçen beyin sisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“HAYAT KALİTESİNİ ETKİLİYOR”

Kovid-19’u atlattıktan sonra bazı nörolojik tabloların ortaya çıkabildiğini ifade eden Prof. Dr. İçen, beyin sisinin aslında tıbbi bir terim olmadığını, hastaların bu şekilde tarif ettiğini belirterek, görülen şikayetleri şöyle anlattı:

“İşlevsel fonksiyonlarında bir bozulmadan bahsediyorlar. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon kaybı, konuşurken kelime bulmada zorluk, düşüncelerini tam toparlayama, ruh hali bozuklukları, yorgunluk, baş ağrıları… ‘Sanki çok iyi uyumadım’ ya da ‘Kafamda sis gibi bir şey var, bir türlü dağılmıyor, konsantre olamıyorum, düşünemiyorum’ diye bahsettikleri bu yakınmalar bizim beyin sisi dediğimiz tablo. Bütün bunlar insanların hayat kalitesini çok etkiliyor.”

Üstelik Kovid-19 ağır geçirilmişse daha da yüksek bir oranda bu şikayetlere rastlanılıyor. Prof. Dr. İçen, “Hele de hastanede yatıp çıkmış hastalarda 100 gün sonra bile yüzde 28 oranında beyin sisi gibi nörolojik semptomlar saptandı. Şikayetler daha uzun bile sürüyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. İçen, direkt nörolojik etkilenmesi olan hastalar olduğuna da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

HABERLER  Ambulans helikopterle Şanlıurfa’ya getirildi

“Onların beyin MR’ıyla yaptığımız görüntülemelerinde bulgular olabiliyor. Ama bir kısmını araştırsak da hiçbir şey bulamıyoruz. Yani bir şeyi yüzde yüz kanıtlayamadığımız durumlarda oluyor.”

SAGLIKLI YAŞAM ŞART

Bu tip yakınmaları olan kişilere “sağlıklı yaşam” öneren Prof. Dr. İçen, “Sağlıklı beslenilmesi, B12 ve D vitamini gibi vitaminleri eksilmişse yerine koyulması, sigaradan ve alkolden uzak durulması, spor yapılması en çok önerilen yaklaşımlar. Bir grup hastada da bazen koronayla ilgili felç, inme tabloları ortaya çıkabiliyor. O hastaların nörolog önerileri ışığında kan sulandırıcılarına devam etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.