Mevzuat var icraat yok!
Şanlıurfa güneş enerjisi bakımından en şanslı illerden biri olarak dikkat çekiyor. Yıllık 3 bin saati bulan güneşlenme süresiyle, yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyeli de bünyesinde barındıran Şanlıurfa’da ancak güneş enerjisinden yeterince yararlanılamıyor.
Yılın büyük bir bölümünün güneşli olduğu kentte güneş enerjisinden yararlanmak ve tasarruf sağlamak amacıyla Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurma çalışmaları sıklıklı dile getiriliyor. Urfa’nın GES noktasında büyük bir potansiyeli barındırmasına rağmen alt yapı yetersizliğinden dolayı GES projeleri geri planda kalıyor.
Şanlıurfa Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası (ŞEEO) Başkanı Necmeddin Sağlam, kentteki GES eksikliklerini ve alt yapı sıkıntılarını BİHA’ya anlattı.
Şanlıurfa’da güneşin yeterli olmasına rağmen GES’le ilgili büyük sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken Sağlam, bu noktada mevzuatlara vurgu yaptı.
SAĞLAM: GES İLE İLGİLİ PROBLEM BÜYÜK
Tarımda kullanılan elektrik enerjileriyle ilgili bir yönetmeliğin yürürlükte olduğu bilgisini veren Sağlam, bazı kurumların mevzuatla ilgili sıkıntılar çıkardığını vurguladı. Sağlam, şunları söyledi:
“Yönetmelikte diyor ki senden tarımsal enerjide kullandığın elektrik kadar alanı işgal edebiliyor. Bunun üzerine GES santrali kurabiliyor. Dolayısıyla elektrik enerji yerine alternatif enerji dediğimiz güneş enerjisi santrali üzerinden siz sulamanızı yapabilirsiniz. Maalesef birçok kurum mevzuatla ilgili sorun çıkartıyor. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’nin(DEDAŞ) çıkardığını Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü kabul etmiyor. DSİ’nin kabul ettiğini Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kabul etmiyor. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kabul ettiğini de belediye kabul etmiyor. Burada büyük bir problem oluşuyor o yüzden. Aylardır uğraşan kişiler var bu konularla.”
“URFA’DA ÜRETEBİLECEK SANTRAL DAHA KURULMUŞ DEĞİL”
“Urfa’da maalesef örnek olarak gösterebileceğimiz tarım arazilerinin üzerinde kendi tükettikleri elektrik enerjisini üretebilecek santral daha kurulmuş değil” diyen Sağlam, bir an önce vatandaşların GES taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Şanlıurfa’nın çok sıcak ve güneşi çok alan bir yer olduğunun altını çizen Necmeddin Sağlam, “Şu anda herkesin çatı GES ilgili büyük bir talebi var. İnsanlarımız da artık bilinçlendi, her şeyin farkındalar. Bizim ürettiğimiz enerjinin çok daha fazlasını tüketiyoruz. Dolayısıyla herkes kendi enerjisini üretmeye çalışıyor. Bizim de bu bürokratiği kolaylaştırmamız lazım ki vatandaşların önüne ne kadar örnek çıkarılırsa diğer vatandaşlar da GES’le ilgili hemen çalışmaya başlar. Bu konuda özellikle şehrin yöneticilerden istediğimiz bu tür mevzuatları aşma konusunda biraz daha bizim bürokratlarla konuşmaları ve kararlı olmaları lazım”.