enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Myom hastalığı hakkında uyarılar

Myom hastalığı hakkında uyarılar

Myom hastalığı hakkında uyarılar
19.07.2022 08:03
0
A+
A-

Tüm dünyada ortalama 5 kadından birinde görülen ve genellikle belirti vermediği için tespiti zor olan Myom hastalığına karşı uzmanlar düzenli jinekolojik muayene öneriyor.

Rahimin düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu tümörler olarak bilinen myom hastalığında genetik faktörler belirleyici. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Engin Tolgay, kadınlarda yaşa bağlı olarak daha çok görülme olasılığı bulunan myom hastalığına ilişkin bilgiler verdi.

Aile öyküsünde myom olan ve obezite rahatsızlığı bulunanlarda riskin daha fazla olduğunu dile getiren Tolgay, hastalıkla ilgili şunları aktardı:

“Myom ortalama 5 kadından birinde görülür. Kilosu fazla olan kadınlarda daha fazla görülür. Doğum sayısı arttıkça görülme sayısı azalır. Sigara içenlerde daha az görülür. En fazla anormal vajinal kanama şikayeti yapar. Bunun yanında ağrı ve sık idrara çıkma şikayetine yol açabilir. Kanamalar bazen ciddi kansızlığa yol açabilecek kadar şiddetli olabilir. Nadiren sarkom denen kötü huylu tümöre dönüşebilir. Hastalığın teşhisi muayene, ultrasonografi, MR, histereskopi (rahim içine optik cihazla girip bakma) ile konulur. Myomlar gebelik sırasında çoğunlukla büyümezler, bazı vakalarda hızlı büyüme ve ağrı olabilir. Myomlar bazen bulundukları yere göre kısırlığa yol açabilirler. Myomlar aşırı kanama, fazla ağrı veya kısırlığa yol açarlarsa tedavi gerektirirler.”

TEDAVİ BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

Myom tedavisinde farklı tedavi seçenekleri bulunduğunu kaydeden Op. Dr. Engin Tolgay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Tedavide vakaya göre hormonlu spiral, hormonlu tabletler, hormon iğneleri ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Cerrahi tedavi açık veya kapalı (laparoskopik-histereskopik ) olarak myomun alınması veya rahimin tamamen alınması şeklinde olabilir. Son zamanlarda Girişimsel Radyologlarca kasıktan girilen kateterlerlemyomu besleyen damar içine tıkamak amacıyla ilaçlar vererek myomu çürütmek tedavisi de gelişmektedir. Uygun vakalarda bazen sezaryen sırasında myom çıkarılması mümkün olabilir. Cerrahi tedavi sonrası nadiren tekrarlama olabilir. Düzensiz adet kanamalarında kadınlar mutlaka kadın doğum hekimine müracaat etmelidir. Myomlar günümüzde artık ölümcül olmaktan çıkmıştır. Tedavisi yaygın ve başarılı olarak yapılabilmektedir”.

HABERLER  Şanlıurfa’da hekimler seçime gidiyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.