Şanlıurfa’nın sanayi performansı çok kötü!
İSO’nun 2021 yılı verilerine göre açıkladığı ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde Şanlıurfa’dan hiçbir firma yer bulamadı. Her yıl açıklanan listede, Anadolu’daki firmaların ağırlığının her sene arttığı gözlenirken Şanlıurfa’dan hiçbir kuruluşun yer almaması kentin hiçbir zaman sanayi şehri olamayacağı yorumlarını da beraberinde getirdi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi kuruluşlarının “devler ligi” olarak anılan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesini her yıl yayınlıyor. İSO’nun araştırması iki fazda yayınlanıyor. İlk önce “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesini yayınlayan İSO, birkaç ay sonra da “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesini kamuoyuyla paylaşıyor.
İSO, Türkiye’nin ilk 500 şirketini mayısta açıklamıştı. Türkiye’de sanayi ve ticaret odalarındaki en büyük kuruluşların yer aldığı listeye Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (ŞUTSO) hiçbir firma girememişti.
İlk 500 şirketin ardından daha çok KOBİ ligi olarak anılan “İkinci 500 listesi” de önceki gün açıklandı. Böylece Türkiye’nin ilk 1000 sanayi kuruluşunun performansları belli oldu.
2021 yılı İSO İkinci 500 araştırması, her yıl olduğu gibi bu yıl da KOBİ’lerin mevcut durumu ve geleceği açısından önemli sonuçlar ortaya koydu.
İSO İkinci 500 şirketlerinin ana büyüklük kriteri olan üretimden satışları, 2021 yılında yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL’ye yükseldi.
Üretimden net satışlar baz alınarak yapılan İSO İkinci 500’ün 2021 yılı sıralamasına bakıldığında; Ege Seramik 980,1 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Onu çok küçük bir farkla 979,8 milyon TL ile Kozlu Gıda takip ederken Kangal Termik Santral 979,7 milyon TL ile üçüncü oldu.
İSO İkinci 500’de yer alan kuruluşlar bağlı olduğu oda bilgilerine göre sıralandığında, sanayideki Anadolu ağırlığının artmakta olduğu ve Türkiye’deki dağılımının daha dengeli bir gelişim göstermeye başladığı dikkat çekiyor. İlk 1000 şirket arasından her 10 firmadan 7’si Anadolu’dan. Ancak ne ilk 500’e ne de ikinci 500’e ŞUTSO’ya kayıtlı bir firma girebildi.
İSO’nun listelerinde Şanlıurfa’dan hiçbir kuruluşun yer almaması kentin hiçbir zaman sanayi şehri olamayacağı yorumlarını da beraberinde getirdi.
Başkanlığını İbrahim Halil Peltek’in yaptığı ŞUTSO’da 29 meslek komitesi altında binlerce firma bulunuyor.