Şanlıurfa’da Engelli ahşap oyma ustası engel tanımıyor
Şanlıurfa’da çocuk yaşta geçirdiği ateşli bir rahatsızlık sonucu menenjit hastalığına yakalanarak yürüme kabiliyetini kaybeden 55 yaşındaki Osman Basmacı, ailesinin geçimine de katkı sunmak için gençken başladığı ahşap oymacılığında ustalaştı.
5 çocuk babası Basmacı, Şanlıurfa ile özdeşleşen ve kaybolmaya yüz tutmuş yöresel ev gereçlerinin, oyuncakların ve tarihi mekanların ahşaptan minyatürlerini yapıp satıyor. Hobi olarak yapımına başladığı ahşap maketlerden satarak ailesine katkı sağlayan Basmacı, maketleriyle hem tarihi yeni nesille buluşturuyor hem de turistlere Şanlıurfa’yı tanıtıyor.
Balıklıgöl Yerleşkesi’nde yaklaşık 4 metrekarelik atölyesinde yıllardır ahşaptan eşya yapımını sürdüren Basmacı,BİHA’ya konuştu.
Basmacı, merakla öğrendiği mesleğini sürdürmekte kararlı ancak gençlerin ahşap oymacılığına ilgisiz olmasından dertli. Çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşayan Basmacı, mesleğin kendisinden sonra unutulup, yok olmasını istemiyor.
BASMACI: MERAKLA BAŞLADIM, USTASI OLDUM
Malulen emekli olduktan sonra evde sıkılmaya başladığını ve sonrasında çocukluktan beri yaptığı ahşap işine ağırlık verdiğini belirten Basmacı, “Önce evde küçük küçük yapmaya başladım. Şimdi Allah’a çok şükür ustası oldum. Kültür Bakanlığı ahşap oyuncak sanatçısıyım. Bu işle 30 yıldır uğraşıyorum. Bu işe merakla başladım. Ahşaba şekil vermeye ve oyuncak yapmaya aşırı merakım vardı. Bu işi meslek haline getirdik. Öğrenmek için başladık, şimdi öğretici olduk” dedi.
“TARİHİ YERLERİN MİNYATÜRÜNÜ SİPARİŞ ÜZERİNE YAPIYORUM”
Basmacı, Urfa’nın tarihi yapılarını, unutulmaya yüz utmuş oyuncak ve süs eşyalarını yaparak Şanlıurfa’nın tanıtımına katkı sunmak istediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada yaptığım oyuncaklar Urfa’nın unutulmaya yüz tutmuş oyuncakları. Deleme, tırtıl araba, bilyeli araba, tahterevalli gibi oyuncaklar yapıyorum. Bir de Urfa’nın tarihi yerleri ve unutulmaya yüz tutmuş süs eşyalarını yapıyorum. Genelde Urfa’nın tarihi yerlerini ve unutulmaya yüz tutmuş süs eşyalarını sipariş üzerine yapıyorum. Balıklıgöl’ü, Urfa Kalesi’ni, Göbekliepe’yi yaptım. “
“AHŞAPTAN YAPILAN EŞYALARA TALEP VAR AMA BEN YETİŞEMİYORUM”
“Ahşaptan yapılan eşyalara talep var ama ben yetişemiyorum” diyen Basmacı, çırak yetişmediğine vurgu yaptı. Basmacı, “Elimden geldiğince talebe yetişmeye çalışıyorum ama çırak sorunumuz var. Okulların sabah ve öğlen olmasından dolayı çırak yok. Çırak olsa eğitim verip işi öğretirim. Benden sonra gelenler işimi devam ettirsin isterim ama yok. Sadece oğlum var yanımda, onunla birlikte çalışıyoruz.”
“TEK AMACIM ENGELLİ ARKADAŞLARIMA ÖĞRETMEK”
Ahşap oymacılığını engelli diğer arkadaşlarına da öğretmek istediğini belirten Basmacı, şunları söyledi:
“Ben bedensel engelliyim. Engelli koordinasyon merkezindeki arkadaşlarıma bir şeyler öğretmek istiyorum. Benim tek çabam budur. Kültür Bakanlığı bana sanatçı kartı verdiği zaman, orada söylediğim şey, diğer engelli arkadaşlarıma bu işi öğretmek dedim. Tek derdim bu. Belediyenin koordinasyon merkezinde engelli arkadaşlarımıza dersler veriyoruz. Elimden geldiğince hepsine öğretmeye çalışıyorum”.