Urfa’da anne adaylarına diş sağlığı eğitimi verildi
Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından 21-27 Kasım “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” kapsamında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Okulundaki gebe vatandaşlara ağız ve diş sağlığının önemi konusunda eğitim verilerek diş taramaları yapıldı.
Gebe okulundaki eğitimde Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt.Abidin Güntekin ve hastane yönetimi gebe adaylarına diş fırçası,diş macunu ve bebek kremi hediye etti.
Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli Dt. Safa Mardinli, anne adaylarına ağız ve diş sağlığı hakkında şunları anlattı:
“Bizim en çok aldığımız sorulardan biri hamilelik sırasında diş tedavisi yapılabilir mi? Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olan ilk üç ayda etkili dental tedaviden kaçınılmalıdır. Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir. Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır. Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alalaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilmektedir.”
” ‘HER DOĞUMDA BİR DİŞ KAYBEDİLİR’ DÜŞÜNCESİ DOĞRU MU?”
Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu ifade eden Mardinli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi vardır.
Hamilelik döneminde kadın süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum dan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimini karşılamalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır.
Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz.
Eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz. Hamilelik sırasında beslenme hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelikte bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlar.”
HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ BAKIMI
Dt. Safa Mardinli, ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gerekli olduğunu kaydetti.
“Ancak kadınlarda ağız diş bakımı, yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz , dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir” diyen Mardinli, şu uyarılarda bulundu:
“Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde; A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyvalar ve sebzeler, tahıl , süt ve mandıra ürünleri ile ile , et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.
Şeker mümkün olduğu kadar alınmamalı (özellikle yemek aralarında).
Kurutulmuş meyve ve karemel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır”.