Şanlıurfa’da İlim Yayma Cemiyeti’nde başıboş köpek sorunu ele alındı
Şanlıurfa’da İlim Yayma Cemiyeti’nde Avukat Lamih Çelik’in katılımıyla “kent güvenliği açısından başıboş köpek sorunu” başlıklı sunum gerçekleştirildi.
Dini gerekçelerle köpeklerin eve sokulmasa da sokakta beslendiğini hatta Osmanlı’da “mancacılar” denilen sokak hayvanlarına et/sakatat dağıtanların olduğunu, hayır sahiplerinin de bunlara ödeme yaparak yemek dağıtılmasını sağladığını hatırlatan Çelik, ancak gelinen noktada başıboş köpeklerin sayılarının çoğalmasıyla gerçekleşen saldırılar sonucu önlem alınmasının gerektiğini ifade etti. Çelik, şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta yaptığı açıklamada ‘öncelikle sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız. Tüm belediye başkanlarımıza sesleniyorum. Sahipsiz hayvanlar için lütfen önlem alın’ talimatını vermiş ve sorundan ve çözümden belediye başkanlarının sorumlu olduklarının altını çizmiştir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince Siverek ve Haliliye ilçesinde, Hilvan Belediyesince de bir tane olmak üzere 3 tane hayvan rehabilitasyon merkezi kurulmuştur. Kısırlaştırılmamış bir dişi köpekten ilk yıl 16 yavru, onun da kısırlaştırılmamış yavrularından aynı şekilde devam ederek ikinci yıl 128, üçüncü yıl 528, dördüncü yıl 2 bin 48, beşinci yıl 12 bin 288, altıncı yıl 67 bin köpek üremesi meydana geldiği düşünüldüğünde Büyükşehir Belediyesinin attığı son adımın ne denli önemli olduğu daha net anlaşılacaktır. 2018 yılı resmi rakamları ile günde 775 kişi büyük çoğunlukla köpek ısırması nedeniyle hastaneye başvurdu, bunların yarısı ne yazık ki 15 yaşın altındaki çocuklar.”
Belediyelerin sokak köpeklerine ilişkin görevlerinin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde yer aldığını belirten Çelik, “Öldürme bu hayvanlar için düşünülecek en son çözüm olacaktır” dedi.
Belediyelere ‘yakala – kısırlaştır – sal’ metodu getirildiğini ifade eden Çelik’in sunumu sokak hayvanlarına ilişkin yurt dışı uygulamalarından örneklerle devam etti.
Çelik, sahipsiz sokak hayvanlarının korunması kadar aynı çevrede yaşayan halkın da başıboş sürü halinde gezen hayvanların saldırısından korunmaya; can güvenliği ve huzur içinde yaşamaya hakkı bulunduğunu kaydetti. Avukat Çelik, bu mücadelede gerek bakanlık gerekse büyükşehir ve ilçe belediyeler arasında karşılıklı iletişim, iş birliği ve koordinasyona dayalı daha etkin bir yöntem geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.