ÖHD’den Malatya’daki Emine Şenyaşar duruşmasına destek çağrısı
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 2018 seçimleri öncesinde AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarıyla Şenyaşar ailesi arasında yaşanan kavgada esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar, milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetti. 8 kişinin de yaralandığı olayın ardından Fadıl Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Enver Yıldız tutuklandı.
Kamuoyunda geniş yer edinen olaylara ilişkin başlatılan soruşturma dosyaları, “işyeri” ve “hastane” olarak ayrı ayrı yürütülürken, hastanede yaşanan saldırıya dair 4 yıl 4 ay sonra iddianame hazırlandı.
Söz konusu davanın ilk duruşması 17 Ocak’ta Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Şenyaşar ailesinin avukatları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Şanlıurfa Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyerek “Emine Şenyaşar’ın adalet mücadelesine destek çağrısı” yaptı.
Şenyaşar ailesi avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, müvekkili Emine Şenyaşar’ın Şanlıurfa Adliyesi önünde Mart 2020’de başlayan adalet nöbetinin bugün itibarıyla 673 güne ulaştığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Bu süreç içinde Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar defalarca gözaltına alınmış, gözaltında kötü muamele görmüş ve darp dahi edilmişlerdir. Haklarında onlarca para cezası işlemi yapılmıştır. Emine Şenyaşar onlarca kez ifade vermiş, hakkında davalar açılmış ve defalarca da bir anne olarak adalet arayışı sebebi ile hakim karşısına çıkarılmıştır. Hakkında davalar açılmaya da halen devam edilmektedir.
Dosyamız takibi bizzat Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı eliyle yürütülür iken başsavcının görev yerinin değiştirilmesi ve dosyanın sonraki aşamalarda gizlilik kararı devam ederken soruşturulduğu belirtilen kısmı ile ilgili on savcı değiştirmesi, etkin bir soruşturmanın yürütülmesini de önlemiş olmasına rağmen, nihayetinde oluşan kamuoyu baskısı neticesinde dört yıldan sonra gizlilik kararı kaldırılarak bir iddianamenin tanzimi yoluna gidilmiştir.
-19 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmiş ve 19 kişi hakkında da bir iddianame tanzim edilmiştir. Tabi ki bu iddianamede de olayın azmettiricileri ile ihmali veya kasti davranışı ile sorumluluğu olan kamu personelleri yine yer almamaktadırlar.
-Üç insanın kamuoyunun vicdanını yaralayan bir vehametlekatledildiği dosyamızda, birden çok kez cinayet ve cinayete teşebbüs suçu işleyen kişiler ne yazık ki tutuksuz olarak yargılanmaktadırlar.
-Cinayet failleri olan bu kişilerin haklarında açık tanık beyanları olmasına rağmen bir kısmı hakkında sadece delil karartmaktan iddianame tanzimi yoluna gidilmiştir.
-Ve olayda sorumluluğu olan herkes dosyaya tam olarak yansıtılmamış ve etkin yürütülmeyen bu soruşturma sonrası etkin bir kovuşturma yürütüleceğine dair de bu koşullarda endişelerimiz mevcuttur.”
“EMİNE ŞENYAŞAR’IN ADALET MÜCADELESİNE DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Dosyanın güvenlik gerekçesiyle Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne naklinin istendiğini ve ilk duruşmanın 17 Ocak tarihinde yapılacağını söyleyen Özbingöl, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Dosyaların, olayın ve saldırıların bağlantı ve bütünlüğü ışığında birleştirilmesi taleplerimizi mahkemelerine iletmiş bulunmaktayız. O gün de adalet talebimizi, tüm itiraz ve beyanlarımızı sunmak üzere duruşma salonunda olacağız. Bugüne kadar adalet mücadelemizde yanımızda olan tüm duyarlı kamuoyunu da Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 Ocak 2023’te görülecek olan duruşmaya katılmaya, Emine Şenyaşar’ın adalet mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz”.