Tarım Yazarı Yıldırım : Bilinçli bir üretimle Şanlıurfa ülkenin önemli bir üssü olabilir
Tarım Öğretiminin 177. Yılı Etkinliği kapsamında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kutlama etkinliği yapıldı. Osmanbey Yerleşkesindeki etkinliğe, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Müdürü Hasan Kılıç, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Nusret Mutlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik, akademisyenler, çiftçiler ve tarım konusundaki yazılarıyla tanınan yazar Ali Ekber Yıldırım katıldı.
Programda, Tema Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen tarafından hazırlanan Kerim Özer Çağlar’ın 1940’lı yıllarda sözlerini yazdığı ve Ahmet Adnan Saygun’un bestelediği Ziraat Marşı eşliğinde tarım konulu fotoğraf gösterimi yapıldı. Fotoğraf gösteriminin ardından açış konuşmalarına geçildi.
Programda; Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ‘Ziraat Fakültelerinin Türkiye’deki Stratejileri’, Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Dr. Murat Çakmaklı ‘Tarım ve Küresel Isınma’, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Nusret Mutlu ‘Çiftçilerin Doğru Ürüne Yönlendirilmesi’, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim ‘Tarım Ürünleri İhracatının Nasıl Yapılması Gerektiği’, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik ‘Ziraat Mühendislerinin Zorlukları ve Çalışma Koşulları’ ve Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi ‘Öğrencilerin Yaşamış Oldukları Zorluklar’ konularında birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Tarım ve Gıdada Güncel Gelişmeler’ konferansına geçildi.
YILDIRIM: TARIMA ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPILMALI
Tarımın dünyada çok önemli olduğunu eden Yazar Yıldırım “Türkiye gıda konusunda dünyada stratejik konumundadır. Bu yüzden tarım politikalarının doğru yapılması gerekmektedir. Ülkelerin mutlaka bir tarım politikaları olmalıdır. Bundan sonraki süreçte ülkelerin temel stratejileri petrol değil tarım olacaktır. İleriki zaman dilimlerinde tarım her zaman önde olacak. Bu yüzden tarıma çok ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bunun yanında eğitimli kalifiye Ziraat Mühendisleri yetiştirmemiz gerekiyor. Bunları yaptığımız zaman başarıya ulaşacağız” diye konuştu.
“ŞANLIURFA’NIN İHRACATI ÜLKEMİZ ADINA GURUR VERİCİ”
Şanlıurfa’nın tarım bakımından çok önemli bir konumda yer aldığını belirten Yıldırım, “Tarım noktasında bazı sıkıntılar var. 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı. Bu 100. yılda yeni bir hamle ile yeni bir çalışma ile sorunları çözmeliyiz. Türkiye’nin önünde gerçekten çok aydınlık bir potansiyeli var. Tarımda bunu değerlendirdiğimiz ölçüde Türkiye tarımda dünyanın en önemli ülkesi olur. Ülke hem kendine yeterli hale gelir hem de ciddi bir ihracat olabilir. Şanlıurfa tarım ve hayvancılıkta GAP Projesinin de desteğiyle, sulama alanlarının açılmasıyla üretimde verimlilikte çok önemli bir yere geldi. Bu daha da ileriye taşınabilir. İyi bir planlama ile çiftçi bilinçli bir üretimle Şanlıurfa ülkenin önemli bir üssü, merkezi olabilir. Bu konuda da çalışmalar sürdürülüyor. Şanlıurfa’nın ihracatı ülkemiz adına gurur verici” ifadelerini kullandı.
Programda, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik tarafından günün önem ve anlamına binaen Ali Ekber Yıldırım’a plaket takdim edildi.
Program, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.