TÜİK hanehalkı yurtiçi seyahat istatistiklerini açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılının son çeyreğini oluşturan Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yaşanan hanehalkı yurtiçi turizm istatistiklerini paylaştı.
Paylaşılan verilere göre, yurt içinde ikamet eden 7 milyon 614 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,6 azalarak 8 milyon 719 bin seyahat olarak gerçekleşti.
Yıllık olarak değerlendirildiğinde, 2022 yılında gerçekleşen toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,8 azalarak 52 milyon 327 bin olarak kayıtlara geçti.
YILLIK BAZDA SEYAHAT HARCAMALARI YÜZDE 96,7 ARTTI
Yerli turistlerin yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları, 2022 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 65,8 artarak 19 milyar 58 milyon 768 bin TL olarak belirlendi.
Yıllık bazda alındığında ise, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 96,7 artarak 114 milyar 317 milyon 183 bin TL oldu.
HARCAMA TÜRÜNDE EN FAZLA PAYA ULAŞIM SAHİP OLDU
Bu çeyrekte harcama türlerinin toplam seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde, en fazla paya yüzde 31,8 ile ulaştırma harcamaları başı çekerken, ardından yüzde 30,7 ile yeme ve içme harcamaları ve yüzde 10,5 ile giyecek ve hediyelik eşya harcamaları geldi.
Yıllık olarak harcama türlerinin seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde de, en fazla paya yüzde 30,7 ile ulaştırma harcamaları sahip olurken, yüzde 30,5 ile yeme ve içme harcamaları kinci sıraya, yüzde 13 ile konaklama harcamaları ise üçüncü sıraya yerleşti.
SEYAHAT EDENLER EN ÇOK ARKADAŞ VEYA AKRABA EVİNDE KALDI
Seyahate çıkış amaçları yıllık olarak değerlendirildiğinde ise, yüzde 59,4 ile yakınları zıyaret birinci sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 31,1 ile gezi, eğlence, tatil, üçüncü sırada ise yüzde 3,8 ile sağlık amacıyla yapılan seyahatler yer aldı.
Hem 2022 yılının son çeyreği bazında hem de yıllık bazda incelendiğinde, seyahate çıkanların en çok arkadaş veya akraba evinde kaldığı, ikinci olarak kendi evinde, üçüncü olarak da oteli tercih ettiği görülüyor.