enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,7331
EURO
36,5918
ALTIN
2.954,89
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Harran Üniversitesi kuraklığa karşı iki yeni buğday çeşidi geliştirdi

Harran Üniversitesi kuraklığa karşı iki yeni buğday çeşidi geliştirdi

Harran Üniversitesi kuraklığa karşı iki yeni buğday çeşidi geliştirdi
23.06.2023 16:37
0
A+
A-

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, önemli bir çalışmaya daha imza attı. İtalya, Tunus, Cezayir’den üniversitelerin de katıldığı PRIMA projesinde Şanlıurfa ve Adıyaman bölgesinde yetiştirilen Sümerli ve Alatay makarnalık buğday çeşitli umutlu bulundu.

Türkiye’yi Harran Üniversitesi’nin temsil ettiği, İtalya’danTuscia Üniversitesi, Tunus’dan Sfax Biyoteknoloji Merkezi ve Cezayir’den Ferhat Abbas Üniversitesi ile Arides Bilimsel ve Teknik Araştırma Merkezinin yer aldığı projede, Şanlıurfa ve Adıyaman’da ekimi yapılan deneme alanlarının sulama ve kurak koşulları 3 yıl boyunca araştırıldı.

Yapılan çalışmalarla makarnalık buğdayda küresel ısınma sonucu ortaya çıkan şiddetli kuraklığa mukavim çeşit geliştirilmesi amaçlandı.

Adı geçen dört ülkeye ait makarnalık buğday materyali ile İtalya tarafından geliştirilen makarnalık buğday ve yabani akrabalarının melezlenmesinden elde edilen ve genetik seçimle varlığı tespit edilen kuraklığa dayanıklı küçük akraba kromozom parçaları taşıyan makarnalık buğday hatları denendi. Ayrıca yabani akrabalardan melezleme yoluyla kromozom seti aktarılmış melezler de bu çalışmada yer aldı.

Bu yıl yapılan hasatla proje sonuçlandı.

Adıyaman ve Şanlıurfa’nın Koruklu lokasyonlarında üç yıl sürdürülen çalışmalar sonucunda 58 hatlı gözlem bahçesinde bulunan amphidiploidlerin kışlık yetişme tabiatlı olması nedeniyle bölgeye uygun olmadıkları anlaşıldı. İlave sulanan ve yağışa dayalı koşullarda 3 yıl iki lokasyonda Adıyaman ve Şanlıurfa –Koruklu’da ortak 27 hat ile yürütülen verim denemelerinde çeşitli tarımsal ve kalite özellikleri ölçülmüş ve hem sulanan hem de yağışa dayalı koşullarda iyi performans gösteren R5Hom+, R5Hom-, R112Hom+,R112 Hom- , Sümerli ve  Alatay çeşitleri ümitvar bulundu.

Çalışma sonunda denenen yabani buğday melezlerinden elde edilen 2 saf hattın tescile teklif edilmesi uygun bulundu. İtalyan orijinli hatlardan R5 Hom- ve R112 Hom- hatlarının tescile teklif edilmesi kararlaştırıldı. Tescil edilmesi halinde bölge çiftçilerinin hizmetine sunulacaktır.

HABERLER  Şanlıurfa Büyükşehir’de, Geri dönüşümle tasarruf sağlanıyor

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin son dönemlerde ulusal ve uluslararası önemli projelere imza attığını belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu; “Fakültemizin yapmış olduğu TUBİTAK ve Uluslararası çalışmalarımızla bölge çiftçilerimizin faydasına yönelik önemli sonuçlar elde ediyoruz. Yakın gelecekte su kaynaklarındaki azalma ve özellikle sulanmayan alanlarda kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ülke ekonomimizekazandırılması çok önem kazanmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli makarnalık buğdaylarının yetiştirildiği GAP bölgemizde Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Özberk hocamız, 30 yıldır buğday ıslahı konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Daha az su kullanabilen çeşitlerin geliştirilmesi, ülkede ihtiyaç duyulacak yeterli buğdayın üretilmesi açısından kıymetli çalışmalara imza atıyor. İrfan Hocamıza ve yurt dışındaki paydaşlarımıza bu önemli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.