enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da EKT tedavisi başladı

Şanlıurfa’da EKT tedavisi başladı

Şanlıurfa’da EKT tedavisi başladı
18.10.2023 18:45
0
A+
A-

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapalı psikiyatri servisinde, halk arasında “beyine elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” olarak bilinen EKT işlemi, psikiyatri hekimleri tarafından uygulanmaya başlandı.

Ağır depresyon tedavisinde ilacın etki etmediği durumlarda, özellikle intihar eğiliminin olması halinde, beyine elektrik uyarımı olarak bilinen, EKT uygulanabiliyor.

Faaliyete yeni açılan 26 yataklı kapalı psikiyatri servisinde bölgeye hizmet veren Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Büşra Bakırcı, EKT ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Dr. Bakırcı, “Halk arasında şok olarak bilinen elektrokonvülsif terapi, psikiyatri rahatsızlıkları müdahalesinde kullanılan ilaç dışı yöntemlerden birisidir. Bu uygulama başta majör depresyon olmak üzere ilaçlara direnç gelişen olgularda veya intihar düşüncesi, yeme içme reddi gibi acil müdahale gerektiren durumlarda kullandığımız gerekli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Anestezi uzmanı ve psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkânı veren tedavi odamızda işlemi uygulamaktayız. Hastaya anestezik ilaç verildikten sonra beyne ritmik olarak elektrik akımları verdiğimiz bu işlem ortalama 5-10 dakika sürmektedir. Anestezik ilaç verildiği için hasta için oldukça konforlu olan bu tedavi yönteminde hasta herhangi bir ağrı hissetmediği gibi aynı zamanda tedavisinde de dramatik bir iyileşme gözlemlemekteyiz.” dedi.

EKT tedavisinin, majör depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, obsesyon-kompülsif bozukluk (OKB), yeme bozuklukları ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğu gibi birçok psikiyatrik rahatsızlığın tedavisinde etkili olduğunu belirten Dr. Bakırcı, “EKT tedavisi, hastaların yaşam kalitesini ve işlevselliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Bu nedenle, ilaç tedavisine dirençli psikiyatrik rahatsızlıkları olan hastalarda EKT tedavisinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

HABERLER  ‘Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığının önemi’ eğitimi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.