enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4833
EURO
36,2598
ALTIN
2.959,67
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da kekemelik konusunda farkındalık oluşturuldu

Şanlıurfa’da kekemelik konusunda farkındalık oluşturuldu
22.10.2023 13:00
0
A+
A-

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Uzmanı Sena Nur Bozan, 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü nedeniyle, kekemelik konusunda farkındalık oluşturmak ve doğru bilgiler vermek amacıyla açıklamalarda bulundu.

Genel olarak 2 ile 5 yaş arasındaki erken çocukluk döneminde ortaya çıkan kekemeliğin bir davranış biçimi olduğunu ve terapi yöntemleriyle düzeltilebileceğini söyleyen Bozan, aile tutumlarının iyileşmede etkili olduğunu vurguladı. Uzmanlara göre, kekeleyen çocuğa müdahale etmemek ve sabırla dinlemek gerekiyor.

Kekemelik, konuşmanın doğal akışının kesintiye uğraması ya da konuşmanın akıcılığında gözlemlenen duraksamalar ve zorlanmalar olduğunu belirten Bozan, “Kişinin konuşurken sesleri uzatması, tekrarlaması, bunları üretirken zorlanması ve tıkanması olarak karşımıza çıkabilir. Kekemelik dil ve konuşma terapistlerinin çalıştığı bir alandır. Kekemeliğin çocukluğun ilk yıllarında görülen ve gelişimsel kekemelik olarak adlandırılan bir türü bulunur. Gelişimsel kekemelik 3- 3,5 yaşlarında başlayarak 6 ay 1 sene içerisinde sonlanabilir. Fakat 6 ay 1 sene sonra sonlanmıyorsa bunun kalıcılık ihtimali yüksektir. Bu gelişimsel kekemelik dediğimiz tür 100 çocuktan 5’inde görülür. Bu 5 kişiden 4’ünde geçici olup, bir kişide kalıcı olarak devam edebilir. Kekemeliğin nedeni psikolojik değildir. Kekemelik, halk arasında psikolojik olarak bilinir, ya da korku nedenine bağlı olarak bilinir. Fakat bu psikolojik etkiler travmalar kekemeliği şiddetlendirip daha da görünür kılabilir sadece. Kekemelik erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Zaten nüfus içindeki oranında da dedik genel olarak %1’dir. Kekemelik sanıldığı gibi taklitle ortaya çıkmaz. Çünkü kekemeliğin eğer taklitle ortaya çıkıyor olsaydı, dil konuşma terapistleri kekeme olurdu gibi bir çıkarım yapabiliriz. Kekeme bireyin nasıl söylediğine değil ne söylediğini odaklanırsak, onları gerçekten tam anlamıyla yardımcı olmuş oluruz. Kekeme olan bireye sakin ol, heyecanlanma, çekinme ve benzeri gibi telkinlerde bulunmamız ona yardımcı olmak yerine daha çok onu strese sokup kekemeliğinin tetiklenmesine, heyecanlanmasına neden olarak daha da zorlayıcı bir duruma sürükler onu. Kekeme bireyin dili olmak ona yardımcı olmak anlamına gelmez tam tersi onun konuşmasını normal bir şekilde dinleyip ona fırsat sunmak ona yapabileceğimiz en büyük fayda olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Birecik Devlet Hastanesi'nde organ bağışı bilinci artırılıyor

Bozan, kekemeliğin tedavisi konusunda da şu bilgileri verdi:

“Kekemelik tedavisinde en önemli faktör erken müdahaledir. Kekemeliğin ilk belirtileri ortaya çıktığında bir dil ve konuşma terapistine başvurmak gerekir. Kekemelik tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında, konuşma terapisi, davranışsal terapi ve ilaç tedavisi yer almaktadır. Konuşma terapisi, kekemeliğin temel nedenlerini ele alan ve konuşma akıcılığını artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Davranışsal terapi, kekemeliğe neden olan olumsuz düşünceleri ve davranışları değiştirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. İlaç tedavisi, kekemeliğin şiddetli olduğu durumlarda kullanılan bir yöntemdir.

Kekemelik, kişinin sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Ancak erken müdahale ve doğru tedavi ile kekemeliğin üstesinden gelinebilir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.