Türkiye’de yıllık 18 milyon ton gıda israfı gerçekleşiyor. Bu israfın önemli bir kısmı, serpme kahvaltıdan geliyor. Çünkü serpme kahvaltının yaklaşık yarısı doğrudan çöpe gidiyor.
Şanlıurfa’da birçok insanın severek gittiği ancak bir o kadar büyük israfların meydana geldiği, beğeni kazandığı kadar tepkilerin de odağı olduğu serpme kahvaltı için meclise yeni yılda yasaklansın talebi geldi.
TBMM Dilekçe Komisyonu’na gelen serpme kahvaltı yasaklansın talebi, geçtiğimiz yıl içerisinde de çok sık gündemde yerini almıştı. Ekonomik olarak yaşanan bu zorlu süreçte vatandaşların tepkisini çeken durum TBMM’ye kadar çıktı. Yeni yılın ilk günlerinde mecliste Dilekçe Komisyonu’na serpme kahvaltı yasaklansın diye talep geldi.
Talep, komisyon tarafından incelenecek ve uygun görülürse yasa teklifi olarak TBMM Genel Kurulu’na sunulabilecek.
Talepte, serpme kahvaltıların büyük bir kısmının çöpe gittiği, bu durumun gıda israfını artırdığını ve ekonomik olarak da kayıplara neden olduğunu belirtildi. Talepte, serpme kahvaltıların yasaklanarak gıda israfının önlenmesi gerektiği vurgulandı.
Talep, vatandaşlar arasında da tartışmalara neden oldu. Bazı vatandaşlar, serpme kahvaltının yasaklanmasının yanlış olduğunu, bu durumun gelenek ve göreneklere aykırı olacağını savundu. Bazı vatandaşlar ise serpme kahvaltının yasaklanmasının gıda israfını önleyeceğini ve ekonomik olarak da kayıpların önüne geçileceğini savundu.