Macaristan Ulusal Müzesi’ndeki konferansta, dünyanın en eski neolitik yerleşim yerlerinden biri olan Karahantepe tanıtıldı. Ekim 2023’te ortaya çıkarılan son bulgularla küresel arkeoloji çevrelerini harekete geçiren Karahantepe’nin arkeolojik buluntularıyla dikkat çektiği belirtildi.
Konferansa, Karahantepe’deki kazılara başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul da katıldı. Karul, Karahantepe’nin Şanghay Arkeoloji Forumu’nda 2023 yılının en önemli dokuz arkeolojik keşfinden biri olarak kabul edildiğini kaydetti.
Konferansın ardından aynı mekanda Taş Tepeler ile Göbeklitepe buluntularının görsellerinin yer aldığı dijital bir sergi düzenlendi.
Karahantepe’nin önemi
Karahantepe, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan bir neolitik yerleşim yeri. 2022 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla birlikte, dünyanın en eski neolitik yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıktı.
Karahantepe’de yapılan kazılarda, tanrıça figürleri, insan ve hayvan heykelleri, hiyeroglif yazıtlar gibi önemli buluntulara rastlandı. Bu buluntular, Karahantepe’nin, Göbeklitepe’den sonra bölgedeki en önemli arkeolojik sitelerden biri olduğunu gösteriyor.
Karahantepe’nin, insanlık tarihinin başlangıcına dair önemli bilgiler sunması bekleniyor.