enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,1052
EURO
37,9968
ALTIN
2.825,11
BIST
9.750,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Karaköprü’de tarih gün yüzüne çıkarılıyor

Karaköprü’de tarih gün yüzüne çıkarılıyor
11.09.2024 04:33
0
A+
A-

Karaköprü’ye bağlı Sayburç kırsal mahallesinde bulunan Neolitik Çağ’a ait ören yerinde kazı çalışmaları sürerken, bu alanın Göbeklitepe ile yaşıt olduğu ve uluslararası arkeologlar tarafından desteklenen çalışmalarla gün yüzüne çıkarılacağı belirtiliyor

Tarihin başlangıç noktası Şanlıurfa’da tarihin seyrini değiştirecek yeni alanlar keşfediliyor. Karaköprü’ye bağlı Sayburç Mahallesinde 2021 yılında bulunan ören yerinde tarihe yeni katkılar sunacak bulgular için araştırmalar devam ediyor.

Kazı başkanı Doç. Dr. Eylem Özdoğan’ın yönetiminde yürütülen çalışmalarda özellikle Neolitik Çağ’a ait bulguların gün yüzüne çıkarılarak Göbeklitepe ve Karahantepe gibi alanlarla ilişkilendirilmesi amaçlanıyor.

Doç. Dr. Özdoğan, yapılan çalışmaların Urfa bölgesinin uygarlık tarihine yaptığı katkılarının önemli olduğuna değinerek, “Sayburç, Göbeklitepe, Karahantepe ve diğer yerleşmelerde yapılan kazılar bize bu bölgedeki neolitik kültürün çok zengin ve çeşitli olduğu bir ortamı gösteriyor” diyerek alandaki bulguların ve yerleşmelerin 10 bin 500 yıla tarihlendiğine dikkat çekti.

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nizar Polat ise Sayburç, Karahantepe gibi tarihi ören yerlerinin çok merak edildiğini ve turizme kazandırıldığında Şanlıurfa turizmine önemli katkı sağlayacaklarını belirterek, Şanlıurfa’nın bölgenin Neolitik merkezi olduğunu aktardı.

Yabancı arkeologların da katkıda bulunduğu bu önemli projede, bölgenin tarihine dair yeni ve değerli bilgiler elde edilmesi bekleniyor. Sayburç’taki kazı çalışmalarının bölgenin tarihsel ve kültürel zenginliğini gün yüzüne çıkararak, ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekmesi öngörülüyor.

HABERLER  Şanlıurfa'da hafta sonu yağmurlu ve sıcak geçecek
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.