Vali Hasan Şıldak, kongrenin Şanlıurfa’yı dünya gündemine taşıdığını ve önümüzdeki yıllarda etkisinin daha da hissedileceğini belirtti.
Göbeklitepe ve Karahantepe gibi dünyanın en eski Neolitik döneme ait önemli alanlarına ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenen kongre, büyük bir başarıyla tamamlandı. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan bu uluslararası kongrede, 64’ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen bir araya geldi.
687 Bildiri ve 62 Poster Sunuldu
Vali Şıldak, kongre çerçevesinde 687 bildiri ve 62 poster sunulduğunu açıkladı. 45 oturumda tamamlanan kongreyle ilgili ayrıntıları paylaşan Şıldak, “Dünya Neolitik Kongresi’nin ilkine Şanlıurfa ev sahipliği yaptı. 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Şanlıurfa’da başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresi sona erdi. 63 ülkeden bini aşkın bilim insanının katılımı ile gerçekleşen kongrede 486 akademik kurumu temsil eden 687 bildiri ve 62 poster sunuldu.” dedi.
Farklı Coğrafyalardaki Neolitik Kültürler Ele Alındı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde, İstanbul ve Harran Üniversitelerinin işbirliğinde düzenlenen kongrede, farklı coğrafyalardaki Neolitik kültürler üzerine 45 oturumda toplam 687 bildiri sunuldu. Kongre kapsamında Taş Tepeler Projesi kapsamındaki 6 arkeolojik alana da geziler düzenlendi.
Şanlıurfa’nın Değerleri Dünyaya Tanıtıldı
Vali Şıldak, Şanlıurfa’nın değerlerinin dünya genelinde tanıtımı anlamındaki organizasyonlara önümüzdeki süreçlerde de önem vereceklerini sözlerine ekledi. Kongrenin Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin uluslararası alanda daha fazla tanınmasına katkı sağlaması bekleniyor.