Haber Merkezi – Dün Sivas’ın Suşehri ilçesinde Şanlıurfalı fındık işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesiyle yaşanan ve 4 kişinin ölümü, 18 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan facianın yankıları sürüyor. Kazanın ardından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Fırat, yaptığı yazılı açıklamayla acı olayı ve altında yatan nedenleri değerlendirdi.
Ömer Fırat, hayatını kaybedenlerin alın teriyle yaşamaya çalışan onurlu emekçiler olduğunu belirterek, bu trajedinin basit bir trafik kazası olarak geçiştirilemeyeceğini vurguladı. Fırat, “Bu yaşanan, sadece bir trafik kazası değil. Bu, yanlış tarım politikalarının, ihmallerin, yoksulluğun, çaresizliğin ve duyarsızlığın yol açtığı derin bir sosyal yaradır. Ve bu ilk değil. Daha önce de oldu, defalarca… Ama biz sustukça bu kader değişmedi,” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’nın dünyanın en verimli tarım topraklarına sahip olmasına rağmen insanlarının geçim için binlerce kilometre öteye gitmek zorunda kalmasının bir çelişki olduğuna dikkat çeken Fırat, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bugün Urfa’nın çocukları, kendi toprağında doyamıyor. Fıstığın, pamuğun, buğdayın yetiştiği bu topraklarda çiftçi ayakta kalamıyor. Çünkü bugün tarım politikaları üreticiyi değil; ithalatı, aracıyı, büyük sermayeyi önceliyor. Urfa’dan Karadeniz’e mevsimlik işçilerin gitmesi bir tercih değil, bir zorunluluktur. Bu, bir ekonomik göç değil; bir çaresizlik yürüyüşüdür.”
Açıklamasının sonunda tüm yetkililere seslenen Fırat, bu kazanın son olması temennisinde bulundu. Fırat, “Tüm yetkilileri, karar vericileri, siyasetçileri; tarım politikalarını acilen gözden geçirmeye, üreticiyi merkeze alan, çiftçiyi yaşatan, emeği koruyan bir tarım reformuna çağırıyorum. Şanlıurfa’nın toprağı bereketlidir. Halkı da üretkendir. Yeter ki onları yoksulluğa mahkûm eden düzen değişsin!” diyerek sözlerini noktaladı.