enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5311
EURO
36,1705
ALTIN
2.982,41
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

1 milyon zeytin fidanı bulunan Bozova’da salamura tesisi yok

1 milyon zeytin fidanı bulunan Bozova’da salamura tesisi yok

1 milyon zeytin fidanı bulunan Bozova’da salamura tesisi yok
13.12.2022 08:13
0
A+
A-

Bozova Tarım ve Orman Müdürlüğü mühendislerinden Hakan Akgün, yaklaşık 1 milyon zeytin fidanının bulunduğu ilçede zeytin salamura tesisinin bulunmayışının büyük bir eksiklik olduğunu belirterek, “Bozova’ya salamura tesisi kurulması zeytine çok ciddi bir katma değer katacak. Şu an zeytinin kilosu 20 liraya satılıyor. Eğer salamura yapılacak olursa fiyatı 70 liraya kadar çıkıyor, bir katma değer katıyor, bu da çiftçinin kazanması anlamına geliyor” dedi.

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde zeytin hasadı devam ediyor.

İlçede resmi kayıtlara göre 500 bin zeytin fidanı bulunuyor.  Kayıt dışı bir o kadar daha zeytin fidanı bulunduğu tahmin edilen ilçede, 2005 yılından bu yana zeytin fidan dikimi sürüyor.

İlçede bölgeye adaptasyonu ve uyumu kolay olduğu için genellikle Gemlik zeytin fidanları dikiliyor.

Bu yıl kısmi don olayına rağmen zeytinde verim ilçedeki çiftçinin yüzünü güldürdü. İlçe genelinde bu sezon 2 bin ton yağlık zeytin üretimi bekleniyor.

İlçedeki zeytin hasadının 10 gün daha süreceği tahmin ediliyor.

Bozova Tarım ve Orman Müdürlüğü mühendislerinden Hakan Akgün, Bozova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak son iki yıldaki projelerle ilçeye binlerce zeytin fidanı kazandırdıklarını söyledi.

 BİHA’ya açıklamalarda bulunan Akgün, “Bozova’da zeytinciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması adı altında 370 bin TL’lik bir proje ile yaklaşık 40 bin Gemlik zeytin fidanı Bozova’ya kazandırmış olduk. Buna ilave olarak yaklaşık 130 çiftçimize zeytin hasat tarağı, zeytin budama makası ve zeytin hasat kasası gibi hasatta kullanılan malzemelerini de projeye dahil ettik. Toplamda son 2-3 yıl içerisinde Bozova Kaymakamlığı, İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığının da desteğiyle Bozova’ya takriben 80 bin civarında fidan kazandırmış olduk” dedi.

HABERLER  Benzine zam geliyor

AKGÜN: PATENT ALMAK GEREKİYOR

Hakan Akgün, ilçede zeytin üretiminin artmasının ve üretilen mamule katma değer katılmasının Bozova’nın gelişimine katkı sunacağını söyledi. Akgün, zeytinle ilgili ilçede yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Bozova’da 4 tane sıkım tesisi var. Bunlar da natürel doğal zeytinyağı çıkarılıyor. Bizim üstesinden gelemediğimiz veya yapmayı düşünüp de henüz başaramadığımız iki sıkıntımız var. Üretilen ya da elde edilen zeytinyağı için bir patent marka almak gerekiyor. Bu alınan marka üzerinden zeytinyağını gerek iç piyasaya aktarılması gerekse ihracatını gerçekleştirmek… bunu beceremedik maalesef. Ayrıca zeytin salamura tesisi Bozova’da yok. Bunun ilçemize kurulması zeytine çok ciddi bir katma değer katacak. Şu anda zeytinin kilosu 20 liraya satılıyor. Eğer salamura yapılacak olursa fiyatı 70 liraya kadar çıkıyor, bir katma değer katıyor, bu da çiftçinin kazanması anlamına geliyor.”

“ZEYTİNE KATMA DEĞER KATAMADIK”

Bozova’da 2005’den bu yana sadece üretim ve sıkım tesisi sayısının arttığını belirten Akgün, “Ama zeytine ve zeytinyağına tam anlamıyla bir katma değer henüz katamadık” dedi.

Akgün, Bozova’da yağlık zeytin üretimi yapıldığını belirterek,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hasat esnasında zeytinler elekten geçiriliyor. Numaralandırılıyor zeytinler. Birinci kalite dediğimiz yani iri zeytin bunlar, salamuraya gidiyor normalde, fakat burada salamura tesisi olmadığından dolayı biz bütün zeytinleri yağa gönderiyoruz. Ama salamura tesisi olsa o zaman birinci kalite zeytin salamuraya gider. Sonra salamura şeklinde satmış olursak bu çiftçi için büyük bir kazanım anlamına geliyor”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.