Şanlıurfa Barosu: Sorumluların peşini hiçbir şekilde bırakmayacağız
ŞANLIURFA – “Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremler Şanlıurfa’da da yıkıcı sonuçlar doğurdu. Depremde 19 binanın yerle bir olduğu kentte, 250’den fazla bina da oturulamaz hale geldi. Hasar tespit çalışmaları sonrası acilen yıkılması gereken bağımsız birim sayısı ise bin 500’ü aştı.
Yıkılan binalarda kolon kesme, malzeme eksikliği ve daha birçok ihmallerin yaşandığı iddiasıyla şu ana kadar aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 11 kişi tutuklandı.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmalar ise sürüyor.
Kamuoyu tarafından bu soruşturmaların nasıl yürütüldüğü ve sorumluların kimler olduğu bilinmesi gerekiyor. Tüm delillerin kararmadan, karartılmadan tespit edilmesi gerekiyor.
Şanlıurfa Barosu da sorumluların peşlerini hiçbir şekilde bırakmayacaklarını açıkladı.
BİHA’ya açıklamalar yapan Şanlıurfa Barosu Başkan Yardımcısı Gülistan Paydaş, baro olarak deprem nedeniyle yıkılan binaların yapımında yetkili ve sorumlu olan müteahhitler ve diğer görevliler ile yıkılan binaların projelerine onay veren, denetimleri gerektiği şekilde gerçekleştirmeyen idari görevlilerin tespiti ve haklarında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.
PAYDAŞ: SORUMLULARIN PEŞİNİ HİÇBİR ŞEKİLDE BIRAKMAYACAĞIZ
Sorumluların hesap verebilmesi adına gerekli yasal süreci takip ettiklerini belirten Paydaş, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının da resen bir soruşturma başlattığını anımsattı. Paydaş, “Her iki dosya üzerinden işlemler yürütülecektir. Şanlıurfa Barosu olarak sorumluların peşini hiçbir şekilde bırakmayacağız. Gerek müteahhitler olsun gerek yapı denetim uzmanları olsun, bu konuda idarenin bir sorumluluğu varsa, belediyenin bir sorumluluğu varsa, her kim bu işin içerisindeyse hepsinin ayrı ayrı sunarak sonuca ulaştıracağız. Baro olarak bütün vatandaşlarımızın içi rahat olsun” dedi.
BARO, TANIK DELİLİNE BAŞVURACAK
“Biz baro olarak ola ki yarın öbür gün vatandaşlarımız hak kaybına uğramasın diye Sulh Hukuk Mahkemesinde de delil tespit yoluna başvurduk” diyen Gülistan Paydaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben Türkiye’de birçok mühendisle görüştüm. Bina içerisinde kolon kesme söz konusu ise ne yazık ki bu durum ispat edilemiyor, ispatı mümkün değil. Bu aşamada bankalara müzekkere yazılması için savcılığa talep de bulunduk. O işyerlerini kiralayan veya işyeri sahipleri herhangi bir ipotek, kredi başvurunda bulunmuşlar mı? Bulunmuşlarsa eğer buralarda ekspertiz raporları söz konusudur. Oradaki fotoğraf ve videoların kayıtlarını istedik. Tanık deliline başvuracağız. Binalarda ikamet eden vatandaşlarımız eğer kolon kesmeden haberdarlarsa, onlarda dosya içerisinde dinlenecektir.”
DEPREMZEDELERE HUKUKİ DESTEK SAĞLANACAK
İlk günden beri depremzedelerin yanında olduklarını, deprem dayanışma komisyonumuzu kurduklarını belirten Paydaş, “Vatandaşlarımıza sürekli çağrıda bulunuyoruz. Türkiye Barolar Birliğinin hazırlamış olduğu hukuk rehberimiz söz konusu onun haricinde bizlerde deprem komisyonu olarak vatandaşlarımızın nasıl bir yol izlemesi gerektiği hususunda gerekli yardımları sunacağız. Biz Şanlıurfa Barosu olarak depremin ilk gününden bugüne çalışmalarımız devam etmekte. Vatandaşların kesinlikle hak kaybı uğramaması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz” dedi.