Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi bünyesinde bölgede ilk olarak kurulan Dudak Damak Yarığı Yenidoğan Ortodonti Merkezi dudak-damak yarığı tedavisinde en çok tercih edilen sağlık kuruluşlarından biri haline gelmiş durumda. Merkezden Şanlıurfa’dan da giden hastalar tedavi görüyor.
Merkezin yetkilileri, dudak-damak yarığı hastalığının önüne geçilmesi için akraba evliliği yapanların gen aktarımını durdurması gerektiğini belirtiyor.
Akraba evliliği riski artırıyor
Dudak-damak yarığı, anne karnında yüz ve ağız bölgesinin gelişimi sırasında bazı yapıların tam olarak birleşmemesi sonucu ortaya çıkan bir doğumsal anomalidir. Bu anomalinin en önemli nedeni akraba evliliğidir. Akraba evliliği sonucunda, aynı genlerin tekrar tekrar bir araya gelmesi ile birlikte, bebeğin hastalıklı genleri taşıma riski artar.
Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yaygın
Türkiye’de dudak-damak yarığı görülme sıklığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde daha yüksektir. Bu durum, bu bölgelerde akraba evliliğinin daha yaygın olmasından kaynaklanmaktadır.
Şanlıurfa ve Diyarbakır’da binlerce aile etkileniyor
Şanlıurfa ve Diyarbakır’da dudak-damak yarığı olan binlerce aile bulunmaktadır. Bu aileler, çocuklarının tedavisi için çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır.
Dudak-damak yarığı tedavisi
Dudak-damak yarığı tedavisi, erken dönemde başlandığında daha başarılı sonuçlar vermektedir. Tedavi, cerrahi operasyonlar, konuşma terapisi ve ortodontik tedavi gibi uygulamaları içermektedir.
Akraba evliliğini azaltmak için farkındalık çalışmaları şart
Dudak-damak yarığı gibi doğumsal anomalilerin önlenmesi için akraba evliliğini azaltmak gerekmektedir. Bu konuda farkındalık çalışmaları yapılması ve toplumda bu konudaki bilincin artırılması önemlidir.