enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3484
EURO
35,0098
ALTIN
2.329,81
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

KENT KONSEYİ, HARRAN’DAKİ KAÇAK YAPILAŞMALARA DİKKAT ÇEKTİ

Şanlıurfa Kent Konseyi, Harran ilçesinde bulunan kaçak yapılaşmalara yönelik basın toplantısı düzenleyerek yetkilileri göreve çağırdı.

KENT KONSEYİ, HARRAN’DAKİ KAÇAK YAPILAŞMALARA DİKKAT ÇEKTİ
20.06.2020 18:21
0
A+
A-

Şanlıurfa Kent Konseyi, Harran ilçesinde bulunan kaçak yapılaşmalara yönelik basın toplantısı düzenleyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Kent Konseyi Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, Şanlıurfa Kent Konseyi Urfa Çalışma Grubu Derneği Temsilcisi Rüştü Öcal, Şanlıurfa Turizm Geliştirme Derneği Bölgesel Turist Rehberleri Odası Temsilcisi Kamil Türkmen ve Müslüm Çoban, Şanlıurfa Şehir Plancılar Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar katıldı.

Kaçak Yapılaşmaya Gidildiği Üzülerek Tespit Edilmiştir

Açar, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:”Şanlıurfa İlimizin lokomotifi olan tarih turizm ve tarım konusunda çok değerli alanları, tarihi ve kültürel varlıkları bünyesinde barındıran Harran ilçemiz Milattan Önce 600 binli yıllardan bugüne yaklaşık 800 bin senelik bir süreçte kesintisiz yerleşim alanı olmuştur. Sur İçi ve Harran evleri 200 bin yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine girmiş, Dünya Miras Listesine girmek için de işlemler devam etmektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin en büyük anıtsal camisi olan ulu caminin restorasyonu, İç Kale ve Hamam ile birlikte aydınlatılması, yürüyüş yolları ile turizme açılması planlanırken, yaşadığımız pandemi sürecinde özellikle Sur İçi dediğimiz kentsel arkeolojik sit alanı ve birinci derece arkeolojik sit alanını kapsayan bölge içerisinde yaptığımız incelemelere göre, 15-20 arası yeni kaçak yapılaşmaya gidildiği üzülerek tespit edilmiştir.

Ören Yeri Yerleşiminin Tarihi Ve Turistik Yapısının Bozulacak

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine aykırı olarak yapılan bu kaçak yapıların doğuracağı sonuçlar; UNESCO tarafından her yıl güncellenerek yayınlanan Dünya Miras Listesi’nin uluslararası turizmi yönlendirdiği yadsınamaz bir gerçekken, alanın bu şekilde betonlaşmasıyla Dünya Miras Listesine girememesinin müsebbibi olacak hatta geçici listeden de çıkarılabileceği tehlikesini doğuracak. Harran Sur İçi alanında bulunan Türkiye’nin en büyük anıtsal camisi olan Harran ulu camiinin, konik kubbeli geleneksel Harran evlerinin ve ören yeri yerleşiminin tarihi ve turistik yapısının bozulacak.

HABERLER  Başı korkuluğa sıkışan kurbanlığın yardımına itfaiye koştu

Şehrin Ekonomisine Zarar Verecek

Bu tür tarihi ve kültürel değerler dünyada pazarlama stratejilerine konu edilirken bu tür bilinçsiz yaklaşımların Şanlıurfa’ya gelen yıllık 1,1 milyon turistin en az yarısının ziyaret etmek istediği Harran’ın tanıtımına ve şehrin ekonomisine zarar verecek. İlgili bütün kurumlarımızı göreve çağırıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.