enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Şanlıurfa’da Antep fıstığında verim ve dayanıklılık “Atlantik sakızı”yla artırılacak

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi, fıstık ağaçlarındaki verimi ve dayanıklılığı Atlantik sakızı ağacıyla artırmak için çalışma başlattı.

Şanlıurfa’da Antep fıstığında verim ve dayanıklılık “Atlantik sakızı”yla artırılacak
22.06.2020 08:56
0
A+
A-

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi, fıstık ağaçlarındaki verimi ve dayanıklılığı Atlantik sakızı ağacıyla artırmak için çalışma başlattı. 

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü bünyesindeki koleksiyon bahçesine 2003’te fıstık ağaçlarına anaç olarak kullanmak ve öğrencilerin eğitim araştırmaları yapmalarını sağlamak için Atlantik sakızı ağaçları dikildi. Uzun yıllar gözlemlenen ağaçların bu yıl meyve vermesiyle erkek ve dişi türleri belirlendi. Hastalıklara karşı dirençli söz konusu ağaçlar, fıstık ağaçlarına aşılanarak hem verimlerinin hem de dayanıklılıklarının artırılması sağlanacak.  

HRÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekir Erol Ak, AA muhabirine, genellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişen Atlantik sakızı ağaçlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de rahatlıkla yetişebildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Söz konusu ağaçları Antep fıstığında anaç olarak kullanacaklarını belirten Ak, şöyle devam etti:

“Yaptığımız araştırmalarda Antep fıstığında en iyi verim Atlantik sakızı ağacıyla aşıladığımız ağaçlarda oluyordu. Özellikle aşırı yağışlarda fıstık ağaçlarının zarar gördüğünü ve kuruduğunu görüyorduk fakat Atlantik sakızı ağaçlarının buna dayandığını gözlemledik. Şu ana kadar yaptığımız araştırmalarda bu ağaçların korumaya yönelik çok dayanıklı olduğunu belirledik.”

– “Verimi yüzde 20 artacak” 

Atlantik sakızı ağacı üzerinde araştırmalarının sürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Bekir Erol Ak, şunları kaydetti:

“Gözlemlediğimiz kadarıyla bu ağaçlar kuvvetli bir anaç özelliğine sahip. O nedenle verim de o kadar yüksek oluyor. Bu anaçların fıstığın verimini yüzde 20 artıracağına inanıyorum. Bu anaçların diğer bir özelliği ise topraktan kaynaklı bazı hastalıklara da çok dayanıklı olması. Sulama yaptığımız zaman gördük ki fıstığın tohumundan çıkan bitkiler kuruduğu halde Atlantik sakızından çıkanlarda kuruma olmayabiliyor. İspanya’da yeni kurulan bahçelerde sulanan arazilerde de Atlantik sakızı anaç olarak kullanılmaktadır. Bu ağaçlar aşırı suya dayanıklı olabilecek çünkü iklim değişikliği yaşanıyor. Bu ağaçların aşırı yağış ve iklim değişiklerine dayanacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra ağaçların iri ve kaliteli verim vermesini sağlanacak.”

HABERLER  Başkan Metin Baydilli'den 19 Mayıs mesajı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi İbrahim Halil Hatipoğlu da söz konusu ağaçların fıstık ağaçlarının üretimine ve dayanıklılığına katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.