Pandemi sürecinde birçok insan işsiz kalırken, ekonomideki kötü gidişat, işsizlik, faturalarındaki artış ve hayat pahalılığı, halkın tepkisine neden oluyor.
2020 yılının başında ortaya çıkan ve mart ayından bu yana Türkiye’de de ciddi oranda kendisini hissettirerek hayatı olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisi, işsizlik rakamlarının yükselmesine, hayat pahalılığının da artmasına neden oldu.
Tüm bunlar yetmezmiş gibi elektrik, su ve doğalgaz gibi birçok kaleme üst üste gelen zamlar, başta asgari ücretle çalışan vatandaşlar olmak üzere toplumun tamamında ciddi tepkilerle karşılandı.
Elektrik, doğalgaz ve su bedellerine art arda yapılan zamlar, artan işsizlik ve hayat pahalılığı ile mücadele eden halkın, kara kara düşünmesine neden oluyor. Halk, yapılan zamlara bir anlam veremediklerini belirtiyor.
TÜİK elektrik ve doğalgaz için ödenen rakamları açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgazdaki fiyat değişim oranlarını açıkladı. Sanayide 2020 yılı birinci dönem elektrik fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 kilovat elektrik için ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 7,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21,8 artarak ortalama 58,6 kuruş oldu.
Konutlarda, 1 kilovat elektrik için, tüketicilerin 2020 yılı birinci döneminde ödediği tutar ise bir önceki döneme göre yüzde 7,2, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 32,3 artarak ortalama 71,2 kuruşa yükseldi.
Sanayide 2020 yılı birinci dönem doğal gaz fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 metreküp doğal gaz için ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 1,4 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 artarak ortalama 189 kuruş oldu.
Konutlarda ise 1 metreküp doğal gaz için tüketicilerin 2020 yılı birinci döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 2,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 34,7 artarak ortalama 182,6 kuruşa yükseldi.
Elektriğe bugün bir kez daha zam yapıldı
Ekonomik krizden etkilenen vatandaşlar, faturalarını ödemekte zorluk çekerken elektriğe bugün bir kez daha zam yapıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), zam ile ilgili kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, elektriğe yüzde 5,6 ile yüzde 5,7 arasında zam yapıldı. Bir kilovatsaat elektrik konutlarda 71,02 kuruştan 75,10 kuruşa, sanayide 70,97 kuruştan 75,06 kuruşa yükseldi. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik toptan satışının, 3 aylık dönemi içerdiği belirtildi.
Bugün yapılan zamla birlikte son 3 yılda elektriğe yüzde 82 oranında zam yapılmış oldu. Söz konusu zamlar genelde halkın tamamını, özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur ediyor.
Asgari ücretle çalışan vatandaşlar, almış oldukları ücretin büyük bir kısmını elektrik, doğalgaz, kira ve suya vermek zorunda kalıyor. Çoğu vatandaş, çevresine borçlanarak hayatını idame ettirmeye çalışıyor.
Elektrik ve doğalgaz zamlarının rutine bağlandığını ve halkı çok zor durumda bıraktığını belirten vatandaşlar, bu kışın zor geçeceğini ve faturaların cep yakacağını ifade ediyor.
Pandemi sürecinde suya yapılan zamlar vatandaşın tepkisine neden oluyor
Türkiye’nin aylardır Coronavirus ile mücadele ettiği, temizlik ve hijyen için bol su kullanmanın tavsiye edildiği bu günlerde, belediyelerin suya zam yapması da halkın tepkisine neden oluyor.
İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerin ardından geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da da suya zam yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) suya şehir içinde yüzde 25, bazı ilçelerde ise yüzde 112,4 oranında zam yaptı.
8 Temmuz’da yapılan toplantıda gündeme alınan zam kararı, mesken, bahçe, ticari işletmeler, şantiye ve sanayi abonelerini kapsıyor.
Yapılan zamları kabarık gelen faturalarla öğrendiklerini belirten vatandaşlar, zamların geri alınmasını istedi. Suyun çok önemli ve insanın en önemli ihtiyacı olduğunu belirten vatandaşlar, pandemi dolayısıyla iş ve sağlık sorunlarıyla uğraşırken bir de suya zam yapılması nedeniyle ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirttiler.
Yapılan zamların çok yüksek olduğunu dile getiren vatandaşlar, elektrik, doğalgaz ve su bedellerine art arda yapılan zamların, artan işsizlik ve hayat pahalılığı ile birlikte kendilerini mağdur ettiğini belirtiyor.