enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Şanlıurfa Şıracılar Pazarı esnafı yer sıkıntısı yaşıyor

Şanlıurfa’da bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olmasından dolayı yer sıkıntısı yaşayan Şanlıurfa şıracılar ve kuruyemişçiler esnafı yetkililerden yer talebinde bulundu.

Şanlıurfa Şıracılar Pazarı esnafı yer sıkıntısı yaşıyor
10.10.2020 13:14
0
A+
A-
Şanlıurfa’da bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olmasından dolayı yer sıkıntısı yaşayan Şanlıurfa şıracılar ve kuruyemişçiler esnafı yetkililerden yer talebinde bulundu.

Türkiye’de fıstık üretiminde birinci sırada bulunan Şanlıurfa’da bu sene fıstık rekoltesinin yüksek olmasından dolayı Şıracılar Pazarı esnafı fıstıkları istifleyecek yer bulamıyor.

Yer sıkıntılarının giderilmesi için çeşitli başvurularının olduğunu belirten esnaf, bugüne kadar ihtiyaçlarının giderilmediğinden dert yandı.

Depolarında yer kalmadığından fıstık çuvallarını dışarıya istifleyen esnaf, yağışların başlamasıyla sıkıntının daha da  büyüyeceğini ifade ettiler.

Bu sene rekoltenin yüksek olmasından dolayı fiyatların düştüğünü, pandemiden dolayı da ihracatta sorun yaşandığını ifade eden esnaf, sorunlarına çözüm bekliyor.

Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı ve esnafı, sorunları ile ilgili İLKHA mikrofonuna konuştu.

“İş yerlerimizin küçük olması ve depo yetersizliğinden dolayı yer sıkıntımız var”

Esnaf olarak yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Aslan, ” Şıracılar Odası olarak bazı sorunlarımız var. Bu yıl fıstık mahsulünün fazla olması, iş yerlerimizin küçük olması ve depo yetersizliğinden dolayı yer sıkıntımız var. Çiftçilerimiz ve esnafımız mağdur. Siyasilerden ve Büyükşehir Belediye Başkanı’mızdan zamanında bazı taleplerimiz olmuştu. Geçen hafta yaptığımız toplantıda bu sorunu yeniden gündeme getirdik. İnşallah sizin aracılığınız ile sesimizi duyarlar. Esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi için yeni, modern iş yerleri istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu sene kurutulmuş fıstık 50 ile 55 liraya satılıyor”

Fıstık fiyatlarının bu sene düşük olduğuna değinen Aslan, “Türkiye’de yetişen fıstığın yüzde 55 ile 60’ı Şanlıurfa’da yetişiyor.  Her geçen yıl fıstık rekoltesi yükseleceğinden ileriki yıllarda yer sıkıntısının daha fazla yaşanmaması adına Büyükşehir Belediye Başkanı’mızdan yeni yerler talep ediyoruz. İnşallah sesimizi duyarlar. Bu sene rekolte yüksek olduğu için fiyatlarda sıkıntı vardı. Geçen sene 50-55 liraya sattığımız fıstık, şu an 35 ile 38 lira arasında değişiyor. Baklavalık fıstık geçen sene 65 ile 70 lira arasındaydı. Bu yıl ise 50 ile 55 arasında satılıyor. Bu konuda çiftçilerimiz ve esnafımız zarar ediyor.  İnşallah piyasalar düzelir ve dışaraya ihracat iyi olur da çiftçilerimizin ve esnafımızın mağduriyeti giderilir. En büyük mağduriyetimiz ileriki günlerde yağışlar başlarsa esnafımızın malı dışarıda olduğundan dolayı bir mağduriyet yaşanacak. Fıstık yağmur yağdığı zaman dışarıda hiç olmaz. En azından ilerisini düşünerek daha büyük yerler talep ediyoruz.” dedi.

HABERLER  Şanlıurfa’da otomobil park halindeki tıra çarptı: 4 yaralı

“Fıstık komisyoncuları için yer istiyoruz”

Geçen seneye oranla fıstık fiyatlarının düştüğünü belirten fıstık komisyoncusu Ali Albayrak,”Fıstık alım ve satımı yapıyoruz. Fıstık fiyatları geçen sene çok yükselmişti ama bu sene fiyatlar düştü. Piyasada durgunluk var.  Bu sene fıstık biraz bereketli olduğu için fiyatlar iyidir. Geçmiş yıllarda fıstık dış ülkelere ihrac ediliyordu.  Bu hastalık yüzünden geçen seneden beri sıkıntı var. İhracat tam olmuyor. Fıstık çeşitlerimiz; çift kabuklu dediğimiz kırmızı fıstık, kavlak, yeşil olan baklavalık ve çerezlik fıstığımız var. Bu çeşitlerle ihracat yapılıyor. Yetkililerden beklentilerimiz var. Tarım Bakanlığı ve ilgili belediyeler olsun bize yer tahsisi yaparlarsa iyi olur çünkü şu anda sıkıntı yaşıyoruz. Fıstığı dışarıya, sokağa atmışız. Yarın yağmur yağsa ister istemez fıstıklar yaş olacak ve zarar görecek. Bu durumda mağdur duruma düşeceğiz. Yetkili kişiler bizlere yer tahsis ederlerse iyi olur.” şeklinde konuştu.

“İhracatın açılmasıyla fıstık fiyatları yükselecektir”

Geçmiş yıllarda Avrupa ülkelerine fıstık ihraç ettiklerini bu sene ise pandemiden dolayı bunun sekteye uğradığını ifade eden fıstık komisyoncusu Murat Çiçek, “Fıstık fiyatları bu yıl normal seyrinde devam ediyor.  Vatandaş ve tüketici olarak beklentimiz fıstık fiyatlarının yüksek seviyelere çıkmasıdır.  Ürünlere yönelik fiyatlar, rekoltenin yıllar geçtikçe daha da yükseleceğini gösteriyor. İhracatın da açılmasıyla fiyatlar daha da yükselecektir. Geçmiş yıllarda İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine ihracat oldu. İhracattan sonra fıstık fiyatları yükseldi. Beklentimiz pandeminin geçmesinden sonra fıstık fiyatlarının artacağı yönündedir. Şu an fıstık sezonundayız. Fıstıkları depolamada yer sıkıntısı yaşıyoruz. Geçen sene yer talep etmemize rağmen cevap alamadık. Yetkililerden bu konuda gerekeni yapmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

“Şanlıurfalılar fıstığımıza sahip çıkmalıdır”

Urfa fıstığının tam olarak tanıtılamadığını vurgulayan Çiçek, “Dışarıdan yabancı bir misafir geldiği zaman yerimizi bulamıyor. Geçen yıl Göbeklitepe yılı olmasına rağmen bunu iyi değerlendiremedik. Turizm konusunda da buranın tanıtılması ve şehir içinde tanıtıcı levhaların konulmasını talep ettik ama bir sonuç alamadık. Buradaki baklavacı ve künefeciler de fıstığımıza sahip çıkmalıdır. Kendi ürünümüzün Gaziantep veya Nizip’e gittikten sonra satış olarak Urfa’ya dönmesini istemiyoruz. Fıstığın patenti Antep’te olabilir ama fıstık Urfa fıstığıdır. Urfa halkının fıstığımıza sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Burada bir emek var ve biz ileri bir aşama kat ettiğimizi düşünüyoruz. Şanlıurfa’daki firmalar fıstık ihtiyacını buradan karşılamalıdır. Bunların olması yerle, tanıtımla olur. Burada fıstıkçılar sitesinin olduğu bilinsin ve ona göre de hareket edilsin diye düşünüyoruz. ​​​​​​​

HABERLER  Pamuğu tehdit eden zararlılara karşı tuzaklı önlem
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.