enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4945
EURO
34,9060
ALTIN
2.435,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Suriyeli arkeolog tarihi taşa dokuyor

SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ NEDENİYLE MARDİN’E GÖÇ EDEN ARKEOLOG SABAH KASEM GARGULİ TARİHİ KALINTILARA BENZER HEYKELLER YAPIYOR.

Suriyeli arkeolog tarihi taşa dokuyor
10.10.2020 16:26
0
A+
A-

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Mardin’e göç eden arkeolog Sabah Kasem Garguli tarihi kalıntılara benzer heykeller yapıyor.

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Mardin’e gelen arkeolog Garguli, burada heykel yapmaya başladı. Savaşın izlerini silmek için her an heykel yapan Garguli’nin eserleri arasında Çatalhöyük’te bulunan doğurgan kadın heykeli, Sümerler, Asurlar, Akadlar ve birçok tarihte yer edinmiş kavimlere ait figürler, Göbekli Tepe’de bulunan tabletlere benzeyen eserler yer alıyor.

Çalışmaları ile ilgili bilgi veren Garguli, 64 yaşında olduğunu ve Suriye’nin Amuda şehrinde doğduğunu söyledi. Garguli, "Amerika ve Almanya’daki üniversitelerde arkeoloji bölümünü okudum. 2013’te Mardin’e geldim. Arkeolojik kalıntıların heykellerini yapıyorum.

Burada sadece Türkçe bilmediğim için bir yerlere gidip göremiyorum. 18 kitap yazdım. Mezopotamya ve Mardin’le ilgili kitap yazdım. Makalelerimin yer aldığı kitabım, şiir divanım ve çevirilerim var. Annem Mardin’de Gazi Okulu’nda, Nusaybin ve Şanlıurfa’da öğretmenlik yaptı. Daha sonra Suriye’ye göç ettik. Bunlarla birlikte antika koleksiyonum var.

Belirli dönemlerde kullanılmış temel ihtiyaç malzemeleri olan çatal, kaşık, tabak, bardak, madeni para da koleksiyonumun arasında" dedi.

HABERLER  Güldür Güldür’den Urfalı bakana skeç
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.