enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

HDP Trambüsle İlgili Meclis’e Soru Önergesi Verdi

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe SÜRÜCÜ Urfa’da yıllan hikayesine dünen Trambüs projesi için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verd

HDP Trambüsle İlgili Meclis’e Soru Önergesi Verdi
29.10.2020 22:43
0
A+
A-
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe SÜRÜCÜ Urfa’da yıllan hikayesine dünen Trambüs projesi için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

​​​​​​​​​​​​​​Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi 2017 yılında şehir içi trambüs ihalesi gerçekleştirdi. Bu projenin amacı 63’nolu hattaki yoğunluğu bitirerek 40-50 otobüsün yerine 11 adet Trambüs makinayla, yolcu taşımacılığını konforlu ve iyi koşullarda daha kısa sürede yapmaktı.


Trambüs projesi için yeterli fizibilite çalışmaları yapılmadan durak, üst tel rayı gibi alt yapısı oluşturulup, projeye toplam 69 milyon lira bütçe ayrıldı ve 8 milyon lira harcandı. Proje bedeli olan 69 milyon liranın, 8 milyon lirasının belediyeye ait şirketler tarafından proje etapları karşılığında ödeme olarak aldığı basına yansımıştır. Sonrasında projenin sürekli ertelenmesi üzerine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından teknik olarak trambüsün geçebileceği zemin olmadığı açıklandı. Aynı zaman da ihaleyi alan Bozankaya A.Ş’nin, projeyi karşılayabilmek için bankadan aldığı krediye Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi’nin kefil olduğu iddiaları basına yansımıştır.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi meclisinde HDP grubu olarak bu konunun aydınlatılması ve bu paraların tazmin edilmesi için Büyükşehir meclisine 2 defa önerge verilmiştir. Bu talebe rağmen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye başkanı tarafından yeterli bir bilgi, belge sunulmamıştır. Sadece Şanlıurfa Büyükşehir Belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül tarafından verilen sözlü savunmada proje alanının altyapısının uygun olmadığı ifade edilmiştir.

Sayıştay’ın 2018 Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Raporunda ön proje ve proje aynı danışmanlık firmasına mevzuata aykırı olarak verilip yapıldığı ve yine danışmanlık firmasının ise projenin uygulamasına ilişkin ihaleye tek bir firmanın katılmasını ve kazanmasını sağlayacak iş ve işlemler yaptığı yer almıştır. Defalarca açılışı yapılacağı duyurusuna tanıklık ettiğimiz ulaşım hattı ahlen daha atıl durumda beklemektedir.

Şanlıurfa’da istihdam, eğitim, sağlık, mevsimlik işçilerin koşulları, şehir düzenlenmesi gibi başat sorunlar bulunurken böylesi büyük bir bütçenin, fizibilite çalışmaları yapılmadan harcanmaya başlanması ve Şanlıurfa’nın kamu kaynaklarının özensiz bir tutumla harcanması kabul edilemezdir.

HABERLER  Haliliye’de kısıtlama hizmete dönüştü

Bu Bağlamda

  1. Bakanlığınız bu projede tespit edilen teknik ve idari, hata ve usulsüzlüklere ilişkin soruşturma başlattı mı ?
  2. Şanlıurfa Belediyesi Bozankaya A.Ş’nin proje uygulaması için bankadan aldığı krediye kefil olmuş mudur ?
  3. Sayıştay Raporunda yer alan usulsüzlükler neticesinde Şanlıurfa Belediyesi’nde inceleme başlattınız mı ?
  4. Proje için şuana kadar 8 milyon harcanmıştır, Bakanlığınız bu israfı nasıl telafi edecektir ?
  5. Bakanlığınız projenin doğru uygulanabilirliği için çalışma başlatacak mıdır?
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.