enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Çulhacılık Şanlıurfa’da hayat buluyor

17’NCİ YÜZYILDA EVLİYA ÇELEBİ TARAFINDAN YAZILAN SEYAHATNAME’DE, “URFA’DA PAMUK İPLİĞİNDEN KAPI GİBİ SAĞLAM BEZ DOKUNUYOR” SÖZLERİYLE ANLATILAN VE UNUTULMAYA YÜZ TUTAN ÇULHACILIK SANATI, DOĞDUĞU TOPRAKLARDA YENİDEN HAYAT BULUYOR

19.11.2020 11:34
0
A+
A-

17’nci yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname’de, “Urfa’da pamuk ipliğinden kapı gibi sağlam bez dokunuyor” sözleriyle anlatılan ve unutulmaya yüz tutan çulhacılık sanatı, doğduğu topraklarda yeniden hayat buluyor.

Dünya mirası tarihi değerleri ile bilinen kadim şehir Şanlıurfa, yüzyıllar önce bu topraklarda doğan geleneksel dokuma sanatı olan çulhacılığın da anavatanı. İnsanlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe’yi sınırlarında bulunduran merkez Haliliye ilçesinde, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde sözünü ettiği çulhacılık yeniden dirilişe geçti.

Teknolojiye yenik düşen birçok geleneksel el sanatı gibi unutulmaya yüz tutan çulhacılık, merkez Haliliye ilçe Belediyesinin kurduğu Geleneksel El Sanatları Merkezi (GESEM) ile adeta küllerinden doğuyor. Sayıları bir elin parmakları kadar az kalan ustalar, GESEM sayesinde bu sanatı gelecek kuşaklara özünden kopmadan aktaracak yeni ustalar yetiştiriyor.

17’nci yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan ve UNESCO Dünya Belleği Listesinde bulunan Seyahatname’de, “Urfa’da pamuk ipliğinden kapı gibi sağlam bez dokunuyor. Hem de Musul bezinden daha güzel ve temiz" sözleriyle anlatılan ancak tekstildeki makineleşme ile birlikte yok olma tehlikesi yaşayan çulhacılık sanatı, doğduğu topraklarda yeniden hayat buluyor.

Teknolojiye kafa tutan tezgahlar
GESEM ile yaşatılan çulhacılık sanatı teknolojiye adeta kafa tutan makineler ile icra ediliyor. Buram buram tarih kokan GESEM binasında, başa sarılan ve çevresi saçaklı örtü olan puşu, kadınların dış giyim için kullandıkları ehram, baş örtüsü, namaz elbisesi ve seccadenin yanı sıra masa örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

“Kamçılı tezgah” adı verilen, el ve ayakla çalışan dokuma tezgahı seslerinin yükseldiği GESEM’de bu sanat dalında yeni çıraklar yetiştiren çulha ustalarından Mehmet Karadaş, gençlere “Gelin bu mesleği öğretelim” çağrısında bulundu. Babasından öğrendiği mesleğini tam 51 yıldır sürdüren ve kendi çocuklarına da bu mesleği öğrettiğini anlatan Mehmet Karadaş, “Eskiden Urfa’mızda neredeyse her evde bir çulha ustası vardı. Ama 1980’den sonra her geçen yıl daha fazla unutulmaya başlandı. Urfa’da bu sanat dalının benimle birlikte 3 ustası kaldı. Haliliye Belediyesi sayesinde mesleğimizi bizden sonraki kuşaklara aktaracak ustalar yetiştiriyoruz. Böyle bir merkez açılmamış olsaydı bu mesleğin son temsilcileri olacaktık” dedi.

HABERLER  Yılbaşı öncesi hindi fiyatları uçtu

“El sanatlarımız milli değerlerimizdir”
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, geleneksel el sanatlarının bir milletin kültürünü yansıtan milli değerler olduğunu, bu nedenle kültürel değerlere sahip çıkmayı asli görevleri olarak kabul ettiklerini bildirdi.

Canpolat, 2019 yılında eski bir tarihi binayı restore ederek kurdukları GESEM’de, geleneksel el sanatlarına yeni ustaların yetişmesini sağladıklarını, burada çulhacılığın yanı sıra ahşap oymacılığı, tespihçilik ve bakırcılık mesleklerinin de tarihe karışmasına izin vermediklerini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.