Şanlıurfa’da kamu kurumlarının ‘açık’ ihale yerine farklı arayışlarda oldukları, kimi kurumların ise doğrudan temin yoluna gittikleri iddia ediliyor.
Başta belediyeler olmak üzere sağlık müdürlüğü, jandarma, emniyet ve SGK gibi birçok kurumun Valilik tarafından yayınlanan genelgeye rağmen aynı yolu izledikleri belirtiliyor. İddialar bununla sınırlı değil. İcra müdürlüklerinin de gazetelere ilan vermemek için farklı bir yol izledikleri ifade ediliyor.
Şanlıurfa’daki kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet alımlarında açık ihale düzenlemek yerine farklı arayışlara gittikleri yönündeki iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Bazı kurum ve kuruluşların doğrudan temin yoluna gittikleri belirtiliyor. Bu konuda endişeler giderek artarken, Şanlıurfa Valiliği’nin 2019 yılında yayınladığı genelgeye rağmen kurumların açık ihale düzenlemek yerine farklı yolları tercih etmeleri soru işaretlerine yol açıyor.
Başta belediyeler olmak üzere il ve ilçe sağlık müdürlükleri, jandarma, emniyet müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi birçok kurumun benzer yollarla alım yaptıkları konuşuluyor.
Kamu İhale Kanununa göre, belli bir miktarın altında kalan hizmet alımları kurumlar tarafından ‘doğrudan’ temin yöntemi ile satın alınabiliyor. Ancak kimi kurumların Basın İlan Kurumu’na ilan vererek ‘açık’ ihale ile alınacak hizmetleri bile doğrudan temin yöntemi ile aldıkları iddia ediliyor. Kurumların doğrudan temin limitini aşan satın almaları birkaç parçaya bölerek bu yöntemle alım yaptıkları öne sürülüyor.
İl ve ilçe icra müdürlüklerinin de gazetelere ilan vermek yerine ilanları, ilan panolarına astıkları yönünde endişeler var.
Kurumların bu tutumu, ekonomik sorunlarla boğuşan yerel gazetelerin sürdürülebilirliğini sekteye uğratıyor.