enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Göbeklitepe’ye benzerliğiyle dikkat çeken Sefertepe, arkeolojik kazı için onay bekliyor

Göbeklitepe’ye benzerliğiyle dikkat çeken Sefertepe, arkeolojik kazı için onay bekliyor
05.12.2020 13:39
0
A+
A-
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde keşfedilen Sefertepe’de arkeolojik kazı çalışmalarının başlatılması için kaymakamlık ve belediye tarafından yapılan başvuru, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alındı.

T şeklindeki sütunlarıyla Göbeklitepe’ye benzerliği dikkat çeken Sefertepe’de elde edilecek bulgular, binlerce yıl öncesine ait yeni bilgileri sunması beklenirken, Sefertepe’nin Göbeklitepe ile eş zamanlı olarak inşa edilmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Yapılan ilk incelemelerde, yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olabileceği düşünülen kalıntılar tespit edildi. Göbeklitepe ile eş zamanlı inşa edildiği tahmin edilen tarihi alan, keşfedildiği Viranşehir’de heyecana yol açarken, Sefertepe gün yüzüne çıkarılması için onay bekliyor.

1486

“Arkeolojik kazı için yapılan başvuru değerlendirmeye alındı”

Arkeolojik kazı yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuru değerlendirmeye alındı.

Viranşehir Kaymakamlığı ile ilçe belediyesi, değerlendirmenin hızlanması için devreye girerek bakanlıkla görüşmeler yaptı. Bakanlık, başvuruya olumlu bakıyor ancak beklenen izin henüz çıkmadı.

Sefertepe’deki kazılardan elde edilecek bulguların, Kuzey Mezopotamya’daki kültürlerin, sosyal yaşamın ve geleneklerin aydınlatılmasına ışık tutması bekleniyor.

Seramiksiz Neolitik Döneme (M.Ö 10 bin-7 bin yılları) tarihlenen Sefertepe yerleşiminin, “T” şeklindeki stiller nedeniyle Göbeklitepe ile eş değer bir zamanda yapıldığı düşünülüyor.

Bakanlığın onay vermesiyle Sefertepe’deki arkeolojik kazılar, bölgenin tarihsel, kültürel ve inanç bağlamında ne kadar geçmişe dayandığı da ortaya çıkacak. 

HABERLER  Şanlıurfaspor-Nazilli Belediyespor maçının hakemleri belli oldu
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.