enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5626
EURO
36,0449
ALTIN
3.010,84
BIST
9.450,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da Son kürkçüler teknolojiye direniyor

ŞANLIURFA’DA SON KÜRKÇÜLER TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

Şanlıurfa’da Son kürkçüler teknolojiye direniyor
12.01.2021 09:58
0
A+
A-

Şanlıurfa’da geçmişte erkeklerin kışın soğuktan korunmak için tercih ettiği, yöreye özgü olan kürklerin son ustaları, gelişen teknolojinin gölgesinde mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Şanlıurfa’da sayıları her geçen gün azalan kürkçülüğün son ustalarından İbrahim Halil Küçük (50), teknolojinin gölgesinde mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Kürkün yapım aşamasının oldukça zahmetli olduğunu aktaran Küçük, eskiden kentte 100’e aşkın kürkçü ustasının bulunduğunu, şimdi ise yöreye özgü bu giysi türünü yapan 3 usta kaldığını belirtti.

Kürk ustası Küçük, asırlık mesleklerini ayakta tutmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Usta, bir ayda sadece bir tane yapabildikleri kürk fiyatlarının bin ile 5 bin lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.

Bir kürk bir ayda yapılıyor
Çıraklıktan yetişerek mesleğini sürdüren kürk ustası İbrahim Halil Küçük, “Teknolojinin gölgesinde kaybolduk. Tamamen el işi yaptığımız için teknolojiye ayak uyduramıyoruz. Kesinlikle makine ve kimyasal kullanmıyoruz.

Bir kuzu annesinin karnından çıkar ölür, öldükten sonra postu bize gelir. Post bize geldikten sonra biz de işlemesine başlarız. İşlemesi çok uzun ve aşırı derecede zordur. El emeği olduğu için artık çırakta yetişmiyor. O yüzden teknolojiye yenik düştük. Şu an pek yapacak bir şeyimiz yok.

Biz teknolojinin gölgesinde direnmeye devam ediyoruz. İlkbahar aylarında kuzu derisi çıktığında bize gelince ilk olarak yıkamasını gerçekleştiriyoruz. Deterjanla güzel bir şekilde 4 yıkamasını yaparız. Şeb ve tuzda işledikten sonra kurutuyoruz.

Bir veya 2 gün süreyle kuruturuz. Bu işlemden sonra tekrar deri tarafını ıslatırız. Ondan sonra kazı işlemine başlarız. Daha sonra yumuşatma işlemine geçeriz.

Tüm işlemleri bitikten sonra kadınlara göndeririz onlar dikimini yapar. Daha sonra bize gelir kırpma işlemlerini yaptıktan sonra dikimini yapıp kürk haline getiririz. Bir kürkün yapımı yaklaşık bir ay sürer. Türkiye’de kuzu derisi bulunmadığından yurt dışından ithal ediyoruz. Kürk fiyatları ise bin ile 5 bin lira arasında alıcı buluyor” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Modern gençlik merkezine kavuşmaya ramak kaldı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.