enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5664
EURO
34,8797
ALTIN
2.434,79
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
34°C
Cuma Çok Bulutlu
32°C
Cumartesi Açık
33°C

Şanlıurfa’da vaka sayılarının düşmesinde aşiretlerin etkisi

ŞANLIURFA’DA VAKA SAYILARININ DÜŞMESİNDE AŞİRETLERİN ETKİSİ

Şanlıurfa’da vaka sayılarının düşmesinde aşiretlerin etkisi
20.03.2021 10:44
0
A+
A-

Covid-19 risk haritasına göre düşük riskli iller arasında yer alan Şanlıurfa’da akrabalarıyla bir araya gelen aşiret reisleri, maske, mesafe ve hijyen gibi tedbirlere uyulması noktasında sık sık uyarılarda bulunuyor.

Aşiretlerin etkili olduğu Şanlıurfa’da korona vakalarının düşük olması ise bölgenin genel olarak gelenek ve göreneklerine bağlı olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Gelenek ve göreneklerine bağlı Şanlıurfa’da aşiretlerin korona vakalarını düşürmede etkili olduğu belirtildi. Düşük riskli iller arasında yer alan Şanlıurfa’da zaman zaman akrabalarıyla bir araya gelen aşiret reisi ve kanaat önderleri, sık sık maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması için telkinlerde bulunuyor.

Yaşadığı merkez ve kırsal mahallelerdeki sorunları bir araya gelerek konuşan aşiret büyükleri, bir bakıma koronayla mücadelede “Aşiret Bilim Kurulu” gibi çalışıyor. Şanlıurfa’nın “Mavi” kategoride kalması ve vaka sayılarını daha da düşürmek için mücadeleye devam edeceklerini belirten aşiret büyükleri, herkesin kurallara uymaya devam etmesini istedi.
Bölgenin genel olarak gelenek ve göreneklerine bağlı olmasını ve aşiret büyüklerini dikkate almasının korona vakalarının düşmesinde etkili olduğunu aktaran Karageçili Aşireti büyüklerinden Sinan Boncuk, zaman zaman aşiretten akrabaları ile bir araya gelerek korona ile mücadelede, tedbirlere uyulması için telkinlerde bulunduklarını söyledi.

Boncuk, “Uyarılarımızda kalabalık ortamlarda bulunmamaları, maske mesafe ve hijyen kurallarına uyulması için uyarıyoruz. Memlekete faydalı olun, diyoruz. Birbirlerine karşı saygılı olmasını istiyoruz, onlar da bizim söylediklerimize kulak verip uyuyorlar” dedi.

Haltanlı Aşireti büyüklerinden Mustafa Cenak ise “Akrabalarımızdan, gelinlerimize, kızlarımıza ve torunlarımıza, büyükleri olarak sürekli nasihatlerde bulunuyoruz. Korona salgınını ile mücadelede devamlı uyarılarda bulunuyoruz. Onlara uyarılarda bulunduğumuz zaman onlar da bize saygı gösterip, dinliyorlar” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’nın tanınan isimlerinden Bekir Felhan, aşiretlerin bölgede etkili bir güç olduğunu belirterek, korona virüsle mücadelede etkili olduğunu ifade etti.

HABERLER  Şanlıurfa'da Çocuklara şiddet davasında tutuklu bulunan baba serbest bırakıldı

Şeyhanlı Aşireti reisi Mehmet Emin Şeyhanlıoğlu da, aşiret üyeleri ile zaman zaman kısıtlı sayıda kişinin katılımı toplantılar yaptığını, toplantılarda en önemli konunun korona ile mücadele olduğunu belirtti. Şeyhanlıoğlu, aşiret üyelerine taziye ve düğünlere katılmaması için uyarılarda bulunduklarını belirterek, “Aşiretlerin korona vakalarının düşürmesinde kesinlikle etkisi vardır. Aşiretlerin ileri gelenleri, toplumda devamlı bulundukları için her gidilen yerde uyarılarda bulunuyorlar.

Ben zaman zaman başsağlığında bulunduğum ortamlarda sık sık uyarılarda bulunuyorum. Ziyaretlerin yanı sıra zaman az sayıda katılım ile toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda da Şeyhanlı Federasyonu olarak tüm üyelerimize, kuralların elden bırakılmaması için uyarıyoruz. Kısıtlı bir şekilde bir araya geldiğimiz toplantılarda gündemimizin ana maddesi pandemi ile mücadele oluyor.

Tabi ki Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanlığımız, bilim kurlumuz, sağlık çalışanlarımızın hakkı ödenmez. Tüm imkanları seferber ediyorlar. Canlarını ortaya koyarak bu salgınla mücadele ediyorlar. Bizde yerel de elimizden geldiğince onlara destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

Kuralların uyulmasında aşiretlerin etkili olduğunu dile getiren berber Orhan Demirkol ise “Vatandaşlar da kanaat önderleri ve aşiret büyüklerinin korona vakalarının düşmesinde nasihatlerini dinliyorlar. Onlara karşı saygılarından dolayı onlara hastalığın bulaşmaması için ellerinden geleni yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.