enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3135
EURO
35,1078
ALTIN
2.280,24
BIST
8.939,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da Karagül odun ateşinde kokuya dönüşüyor

KARAGÜL KAZANDA KAYNAYIP KOKUYA DÖNÜŞÜYOR

Şanlıurfa’da Karagül odun ateşinde kokuya dönüşüyor
19.04.2021 09:54
0
A+
A-

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sakin şehri olarak adlandırılan Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik ilçesi Halfeti’de karagül kokuya dönüşmeye başladı.

Doğal güzelliğiyle herkesi kendisine hayran bırakan Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik ilçesi Halfeti’de sadece bölgede yetiştirilen karagülden koku üretimi başladı. Bahçelerden toplanan karagülün taç yaprakları dalından ayrılıyor. Sepetlere konulan karagülün taç yaprakları, daha sonra tamamen doğal yollarla odun ateşi üzerinde kazanda kaynatılıyor.

Kazanın üst kısmında yer alan borudan geçen buhar, soğuk su ile temas ederek yoğunlaşıyor ve kendi suyunu bırakıyor. Buradan elde edilen su içerisine maya olarak gül suyu eklendikten sonra yeniden kazanda kaynatılıyor. Kaynayan gül suyu başta parfüm ve kolonya olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılıyor.

Halfeti’ye özgü karagülden doğal yollarla kokunun nasıl elde edildiğini anlatan Ejder Şahin, “Taç yapraklarını kazana koyduktan sonra kazanda kaynatılıyor. Kaynama tamamlandıktan sonra alttaki ateşi azaltıyoruz. Elde edilen buhar borudan geçerek soğutma kazanına gelip yoğunlaşarak kendi suyunu bırakmaya başlar.

Elde ettiğimiz suyu tekrar kazana koyup gül suyunu maya olarak ilave ettiğimiz vakit gülün yağını elde etmiş oluyoruz. Farklı sektörlerde gülümüzün dikenleri gibi bir çok yerinden faydalanılabiliyor. Kazanın içerisindeki posa bile maske yapımında kullanılabiliyor” diye konuştu.

HABERLER  Şanlıurfa'da Evden çıkamayanların yardımına ekipler koşuyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.