enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3606
EURO
34,9791
ALTIN
2.321,68
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Diyet tuz kullanırken kalp hastası olmayın

TUZ KULLANIMININ SAĞLIĞA OLAN ZARARI HER FIRSATTA DİLE GETİRİLSE DE, HİPERTANSİYONU, KALP VE BÖBREK RAHATSIZLIĞI OLAN HASTALAR İÇİN TUZUN ÇOK DAHA ZARARLI OLDUĞU İFADE EDİLİYOR. ÖZELLİKLE BU TİP HASTALIĞA SAHİP OLAN KİŞİLERİN BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE DİYET TUZ KULLANDIĞINI DİLE GETİREN NEFROLOJİ UZMANI DR. SERKAN YILDIZ, “DİYET TUZUN İÇERİSİNDEKİ SODYUM KLORÜR YÜZDE 30 ORANINDA AZALTILMIŞTIR; ANCAK POTASYUM KLORÜR İÇERİĞİ VE HİPERKALEMİ GÖRÜLME OLASILIĞI ÇOK YÜKSEKTİR. HİPERKALEMİ İSE KALPTE RİTM BOZUKLUĞUNA VE ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR. BU KİŞİLERİN HEKİMLERİNE DANIŞMADAN DİYET TUZ KULLANMAMASI GEREKİR” DİYE KONUŞTU.

Diyet tuz kullanırken kalp hastası olmayın
18.05.2021 21:46
0
A+
A-

Tuz kullanımının sağlığa olan zararı her fırsatta dile getirilse de, hipertansiyonu, kalp ve böbrek rahatsızlığı olan hastalar için tuzun çok daha zararlı olduğu ifade ediliyor. Özellikle bu tip hastalığa sahip olan kişilerin bilinçsiz bir şekilde diyet tuz kullandığını dile getiren Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, “Diyet tuzun içerisindeki sodyum klorür yüzde 30 oranında azaltılmıştır; ancak potasyum klorür içeriği ve hiperkalemi görülme durumu çok yüksektir. Hiperkalemi ise kalpte ritm bozukluğuna ve ölümlere yol açabilir. Bu kişilerin hekimlerine danışmadan diyet tuz kullanmaması gerekir” diye konuştu.
Ülkemizde tuz tüketiminin kişi başı günlük 15 gram olduğunu, bu miktarın 5-6 grama çekilmesi gerektiğini dile getiren Medicana International İzmir Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, "Tuz; hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyon tanısı alan hastalarda uygun tedavi başlanırsa kan basıncı düşürülebilir, kalp ve dolaşım sistemindeki hastalık riski azaltılabilir. Tuzsuz beslenme hipertansiyon tedavisinin başarılı olması için gereken yaşam tarzı değişikliklerinden birisidir. Tabi bir anda tuzsuz beslenmeye geçmek zor olduğu için diyet tuz raflarda yerini aldı" diye konuştu.

Sodyum klorürü az, potasyum klorürü fazla
Son zamanlarda gerek yazılı ve görsel basında, gerekse de sosyal medyada diyet tuz ile ilgili haberlerin giderek arttığını belirten Dr. Yıldız, "Diyet tuz olarak isimlendirilen tuzların sodyum klorür içeriği düşüktür; ancak potasyum klorür içeriği çok yüksektir. Bu tuzu kullanan hastalarda hiperkalemi (kanda potasyum düzeyinin yüksek olması) görülme durumu önemli oranda artmıştır. Bazı hastalar kullandıkları ilaçlar veya eşlik eden kronik hastalıkları nedeniyle hiperkalemi gelişimine eğilimlidirler. Hiperkalemi kalpte ritm bozukluğu ve ölümlere yol açabilir. Diyet tuz kullanımı her hasta için güvenli ve sakıncasız olmayabilir. Hastalar kendilerini izleyen ve tıbbi tedavilerini düzenleyen hekimlerin bilgisi ve onayı olmadan diyet tuz kullanmamalıdırlar" dedi.

HABERLER  Türkiye'de son 24 saatte 31 bin 248 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 236 kişi yaşamını yitirdi

Kaya tuzu, deniz tuzu ve himalaya tuzu fark etmiyor
Piyasada şimdilerde oldukça fazla rağbet gören kaya tuzu, himalaya tuzu ya da deniz tuzu gibi tuzların farklı şekillerde poşetlerle kullanıma sunulduğunu dile getiren Uzm. Dr. Serkan Yıldız, “Bu tuzların da kullanımı doğru değil. Hepsi sodyum klorür içeriyor. Bizim vücudumuzun ihtiyacı günlük sadece 5-6 gram. Sizin bu tamamen tuzsuz dediğiniz yiyeceklerin içerisinde bile tuz var. Sodyumun olmadığı hiçbir besin yok demek yanlış olmaz. Mühim olan sodyum içeriği en düşük olanlarla yolumuza devam etmek. Örneğin; günlük tuz tüketimimizin 3’te 1’ini ekmekten alıyoruz. 100 gram ekmekte 1,5 gram tuz var. Bir ekmeğin 250-300 gram olduğunu düşünecek olursak, ülkemizde günde bir ekmek tüketen insanlar var” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.