enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4808
EURO
36,4447
ALTIN
2.955,87
BIST
9.366,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da ’Ubet’ nohut hasadı başladı

Tarım diyarı Şanlıurfa’da sıcağa, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı “Ubet” çeşidi nohutun hasadı başladı.

Şanlıurfa’da ’Ubet’ nohut hasadı başladı
10.06.2021 10:40
0
A+
A-
Tarım diyarı Şanlıurfa’da sıcağa, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı “Ubet” çeşidi nohutun hasadı başladı.

Şanlıurfa’da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilerek tescillenen nohut çeşidi Ubet, dekarda 400 kilogram verimiyle ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

GAPTAEM tarafından geliştirilen ve çiftçilere sunulan “Ubet” isimli tescilli nohut tohumu, hem verimi hem de lezzetiyle yüzleri güldürüyor. Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla çalışan merkez mühendislerinin, geliştirerek tescillediği nohut hasadı başladı. Ubet nohut tohumunun dekar başına 400 kilograma kadar verim verdiği belirtildi.

Ürün çeşitliliği için çalışmalar sürüyor

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mahmut Gayberi, “Burada yaptığımız çalışmalarda üretici ve tüketici talepleri doğrultusunda hareket ediyoruz.

Biyotik streslere dayanıklı yüksek verimli makinalı hasada uygun çeşitler geliştirmeye çalışıyoruz. Genelde ürettiğimiz çeşitlerimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi kışlık ekimlere uygun çeşitlerimizdir.

İç Anadolu ve yüksek kesimlerde yetişen türler ise yazlık ekimleri yapılıyor. Kışlık ekimler, yazlık ekimlere göre yaklaşık yüzde 30, yüzde 40 daha verimlidir. Bu bölgemizde de daha çok yazlık ekimler yetiştiriliyordu

. Son zamanlarda geliştirdiğimiz ürünlerimizin hemen hemen tamamı kışlık ekimlere uygun ürünlerdir. Genel itibariyle sıcağa, kuraklığa hastalığa dayanıklı türler geliştiriyoruz. Ürünlerimiz, tüketicinin isteğine göre iri veya küçük taneli olarak yetiştirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hasadı yapılan nohutun, yüksek verimi ile bölge çiftçisinin gözde ürünü haline geldiği bildirildi.

HABERLER  Fatura borçları için ikinci hamle: Yapılandırma geliyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.