enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
ALTIN
2.325,97
BIST
9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Su Hayattır ve Kısas’ta Hayat Yoktur!

Dünyanın 6. Büyük Barajı’na sahip olan Şanlıurfa’da bir mahalle hala susuzluk çekiyor.

Su Hayattır ve Kısas’ta Hayat Yoktur!
01.07.2021 10:57
0
A+
A-
Dünyanın 6. Büyük Barajı’na sahip olan Şanlıurfa’da bir mahalle hala susuzluk çekiyor.

Daha önce belde olan ancak Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasından sonra Haliliye ilçesine bağlı bir Mahalle olarak değiştirilen Kısas Mahallesi sakinlerinin isteği üzerine mahalleyi yerinde inceledik ve mahalle sakinlerinin sorunlarına mikrofonlarımızı uzattık.


Bilim ve teknolojinin bu derece gelişmekte olduğu günümüz dünyasında hele Atatürk Barajı gibi dünyanın en büyük barajlarından birine ev sahipliği yapan genelde Peygamberler Şehri ve özelde Hz. İbrahim’in doğup büyüdüğü, peygamberliğini ilanı sonrasında ateşe atıldığı ve ateşin suya dönüştüğü; Allah’ın hitabına mazhar olan Şanlıurfa gibi bir şehrin; vatanına ve milletine bağlı, vergisini hakkıyla veren ve çocuklarını seve seve askere gönderen bir mahallenin susuzlukla sınavı yüreğimizi burktu.

Hayati bir önem taşıyan su gibi bir ihtiyacın sağlıksız, zor ve ilkel yöntemlerle elde edilmesi bir yana çoğu zaman elektriklerin kesilmesi ile bu suyu dahi zor bulan mahalle sakinleri mikrofonlarımıza konuştu. Gece yarısı ya da sabaha doğru akmakta olan suyu dinamo yoluyla elde ettiklerini ifade eden mahalle halkı, suyun bulunmadığı zamanlarda ne banyo yaptıklarını ve ne de temizlik yapabileceklerini söyledi. Yıllardır köyde yaşayan ve emekli bir kamu görevlisi olan Kemal Atalar bize ev sahipliği yaparak çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.” Kısas ancak Kerbela ile kıyaslanabilir” diye söze başlayan Atalar: “Su hayattır ve Kısas’da hayat bitmiştir!” dedi. Kemal Atalar sözlerine şöyle devam etti:

Su Hayattır ve Kısas’ta Hayat Yoktur!
“Kısas’ta içme suyu, ulaşım, yol sorunu ve elektrik kesintileri başlı başına sorun”

“Büyükşehir yasası öncesi belde olan ve Şanlıurfa’ya takriben 13 km mesafede yer alan Kısas, Halileye ilçesine bağlı olup yerleşim alanı itibarı ile yaz sezonu 15 bin, kış sezonunda 10 bin civarında nüfusun yaşadığı bir mahelle. Özellikle yaz sezonundaki yaşamın olmazsa olmazı olan içme suyu burada yaşayan insanlar için büyük bir dert. Biz Kısaslı’lar olarak içme suyumuzu halen 1980 öncesinde Köylere Hizmet Projesi kapsamında YSE (Yol Su Elektrik) tarafından yapılan ayaklı su deposundan temin etmeye zorlanan ve kaderine terk edilen bir halkız.

HABERLER  Şanlıurfa'da gök gürültülü sağanak yağış etkili oluyor

Su Hayattır ve Kısas’ta Hayat Yoktur!
Bu kuyu dinamolar aracılığı ile yüksekteki depoya kuyulardan çekilen yeraltı suyunu basacak ve orada hiç bir dezenfekte, dinlendirme ve arıtma yapılmadan olduğu gibi tüm pislikleri ile yerleşim alanına akıtılmaktadır. Bu da doğal olarak elektrikle mümkün oluyor ve şayet elektrikler kesilmezse (ki çoğu zaman kesiliyor) mahalle sakinleri dinamolar aracılığı ile bu suyu alabilmek için ya gece yarısı ya da sabahın saat 05’inde ayakta olmak zorundalar.
Hele birde elektrikler kesik ise (ki zaten Kısas’ta rutin hale getirilen adına bakım, onarım tadilat, değişim denilen ve bunlar için hiç bir önlem alınmayan elektrik kesintisi de var ise) artık su yoktur. Kısas halkı adeta 1450 yıl önceki Kerbela’ya dönüşüyor. Bilindiği gibi Kerbela’da Peygamberimizin İmam Hüseyin, ailesi ve yarenleri susuz bir şekilde şehit edildiler. Kısas halkı 21. Yüzyılda susuzluğa mahkum edilirken bazen “acaba sırf Alevi olduğumuz için mi ihmal ediliyoruz?!” diye de düşünmüyor değil.

Su Hayattır ve Kısas’ta Hayat Yoktur!
Bizler de bu ülkenin vatandaşıyız, vergimizi veriyor askere gidiyoruz. Devletin çeşitli kurumlarında görevlerimizi hakkıyla ifa ediyor ve diyoruz ki hiç olmasa bari mültecilere sağlanan imkanların 10’da birini bize sağlayın ve sorunlarımıza el atın. İnanın kendimizi Suriyeli, Afganlı vs mültecilerden daha geride ve daha öteki imiş gibi hissediyoruz.

Su Hayattır ve Kısas’ta Hayat Yoktur!
Sayın valim, sayın kaymakamım, sayın Büyükşehir Belediye başkanım, sayın Haliliye ilçe belediye başkanım; ŞUSKİ müdürüm ve sayın DEDAŞ müdürüme sesleniyorum:

Elinizi vicdanınıza koyun ve birkaç saniyeliğine mahalleli ile empati kurun. İçme suyunun pisliği ve yetersizliği, elektrik kesintileri, 6 aydır onarım bahanesi ile 55 dereceyi aşan yaz sıcakları ile beraber etrafa toz toprak savuran ve bir türlü bitmek nedir bilmeyen yolların bozukluğunu düşünün ve tüm bu sorunların tamamını üst üste koyarak kendinize bir sorun: burada yaşayan hasta, yaşlı, çocuk ve kadınlar. Evcil ve diğer hayvanlar ve doğa. İnsan tüm bu sorunları zihninde geçirirken bile zorlandığına göre bizler bizzat tüm bu problemlerle boğuşuyor ve içinde yaşıyoruz. Artık lütfen bu içme suyu, elektrik kesintisi ve yol sorununa acilen bir çözüm çözüm ve çözüm istiyoruz.

HABERLER  Türkiye’nin günlük koronavirüs tablosu güncellendi

Mahallemizin 4 km kuzeyinde bulunan Çekçek köyünde (Mahallesinde), yine mahallemizin 4 km batısında yer alan Dolunay ve Konuklu köylerinde şehir şebeke suyu varken neden mahallemizde yoktur. Eğer bizleri de vatandaş olarak görüyor ve yukarıda anlatmış olduğum mağduriyetler konusunda mahallemize su, elektrik ve yol gibi hayati derecede hassas olan ihtiyaçların giderilmesi noktasında hizmetin hakkımız olduğunu düşünüyorsanız lütfen bir an önce ve hatta mümkün olan en kısa sürede insani ve vatani sorumluluğunuzu yerine getirmenizi bekliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.