HÜDA PAR Genel Merkezi, elektriğe yapılan yüzde 15’lik zammın; maliyetlerin yükselmesi, yükselen enerji fiyatları veya enflasyon rakamları ile izah edilemeyeceğini belirtti.
HÜDA PAR Genel Merkezi, bugünden itibaren geçerli olacak şekilde elektriğe yüzde 15 zam yapılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
“Hükümet, ekonomi yönetiminin başarısızlığının bedelini, halka ödettirmekten vazgeçmelidir.” denilen açıklamada son zamla birlikte böylece yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 21 oranında zam yapıldığı belirtildi.
2020 yılında yüzde 12, 2019’da da yüzde 32 oranlarında elektrik fiyatlarında artırımına gidildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, böylece üç yılın toplamında elektriğe yüzde 68 oranında zam yapıldığına dikkat çekildi.
Açıklamada, aynı şekilde doğalgaza da mesken tüketimlerinde yüzde 12, sanayide ise yüzde 20 oranında zamlar yapıldığı, ocak ayından beri her ay yapılan yüzde 1’lik zamlarla birlikte yılbaşından bu yana doğalgaza yedinci kez zam yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada, “Üçüncü çeyrek için yapılan bu zamları; maliyetlerin yükselmesi, yükselen enerji fiyatları veya enflasyon rakamları ile izah etmek mümkün değildir. Bu zamlar, üretici maliyetlerini de aynı oranda yükselteceğinden temel gıda ürünlerinden akaryakıta, giyimden sağlığa kadar hayatın tüm alanlarına yüksek zamlar olarak yansıyacak, alım gücü zaten düşük olan halkın belini daha da bükecektir.” denildi.
Aynı şekilde sanayici ve üreticinin rekabet ve üretim gücünün de zayıflayacağı, bu durumun istihdamı da doğrudan olumsuz yönde etkileyeceği belirtilen açıklamada, piyasaya yüksek enflasyon, refah kaybı ve işsizlik olarak geri döneceği ifade edildi.
“Yüksek zamlar, zaten ağır bir kriz içerisinde bulunan ekonomi için sürdürülebilir değildir”
Açıklamada, “Bu kadar yüksek zamlar, zaten ağır bir kriz içerisinde bulunan ekonomi için sürdürülebilir değildir. Bu nedenle gözden geçirilmelidir. Yapılan bu zamlar, enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi, istihdam ve üretimin artırılması gibi taahhütlerin de yerine getirilmesini imkânsız kılacaktır.” değerlendirmesinde bulunuldu.
“Hükümet, kriz ekonomisinin ağır faturasını fakirin, dar gelirlinin sırtına yüklemekten vazgeçmelidir”
“Memur ve emeklilerin maaşlarına Temmuz zammından hemen önce elektrik ve doğalgaza yapılan bu zamlar, insanların heveslerini kursaklarında bırakmıştır. Yapılacak maaş artırımı, insanların hayatına bir iyileştirme getirmeyecek, yeni zamlarla hayatları bir önceki altı aya göre daha da zorlaşacaktır. Pandemi nedeniyle oluşan şartların ciddi şekilde mağdur ettiği geniş bir kitle bulunmaktadır. Geçimini temin etmekte zorlanan halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için daha fazla sorumluluk alması gereken iktidarın çeşitli kalemlerde vergi artırımına gitmesi ve temel tüketim ürünlerine fahiş oranlarda zam yapması kabul edilebilir değildir. Hükümet, kriz ekonomisinin ağır faturasını fakirin, dar gelirlinin sırtına yüklemekten vazgeçmelidir. Zam oranları bu şekilde yürürlüğe konulmamalı, geri alınmalı veya makul bir seviyeye çekilmelidir.”