enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Harran Üniversitesi’nde Yoğunlaştırılmış Güneş Kolektörü Geliştirildi

Harran Üniversitesi’nde Yoğunlaştırılmış Güneş Kolektörü Geliştirildi
02.08.2021 18:19
0
A+
A-
Harran Üniversitesi GAPYENEV merkezinde TÜBİTAK 1003 öncelikli alanlarda desteklenen “Yenilikçi Yerli Endüstriyel Ölçekte Fresnel Kolektör Geliştirmesi Ve Prototip Üretimi” başlıklı projede prototip üretimi gerçekleştirildi.


Proje yürütücülüğünü GAPYENEV Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Azmi Aktacir’in yaptığı projeye 1 Şubat 2020 yılında başlanıldı. Geçen süreçte projede hedeflenen kriterlere uygun olarak lineer fresnel güneş kolektör tasarlanarak, yerel imkanlarla prototip imalatı yapıldı. Projenin son 6 aylık döneminde performans deneyleri ve çeşitli uygulamalar için kullanılabilirliği incelenecek.
Fresnel kolektörler; Yansıtıcı (ayna) yüzey, absorber ve içerisinden geçen ısı transfer akışkandan oluşan, çizgisel yoğunlaştırmalı güneş enerjisi teknolojilerinden biridir. Güneşi takip eden bir mekanizmaya sahip olduğundan yüksek performans göstermektedir. Ülkemizde kullanıma yönelik sıcak su elde edilmesinde yaygın bir şekilde kullanılan düzlemsel kolektörler ile 70-80°C sıcaklığında su elde edilebilirken, yoğunlaştırmalı güneş kolektörlerinde bu değerin çok üzerinde yüksek sıcaklıklara ulaşılmaktadır. Tamamen yerel imkanlarla gerçekleştirilen bu projede, güneş enerjisi kullanılarak 200°C üzerinde sıcaklık elde ediliyor. Buradan elde edilen ısıl enerji birçok sektörde ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilecektir.


Projede, üniversitemizin Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Fizik Bölümü akademisyenlerinden oluşturulan bir ekiple multi disipliner bir çalışma gerçekleştirilmektedir.


Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik GAPYENEV merkezini ziyaret ederek yürütülen proje çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Rektör Çelik’in yaptığı açıklamada, GAPYENEV merkezi tarafından yürütülen çalışmanın ülkemiz için oldukça önemli olduğunu, endüstriyel uygulamalarda ısıl güneş enerji teknolojilerinin kullanılması ile enerji maliyetlerinin düşürüleceğini bunun da sanayicinin rekabet gücünü arttıracağını vurgulayarak bu projenin Harran Üniversitesinde geliştirilmesinden dolayı memnuniyetini belirti. Ayrıca, bu sistemin yaygınlaştırılması için bundan sonraki dönemde gerekli çalışmaların yürütüleceğini ifade etti.


GAPYENEV Merkezi Müdürü ve proje yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. M. Azmi Aktacir yaptığı açıklamada; “Son yıllarda güneş enerjisi çalışmaları ülkemizde ağırlıklı olarak fotovoltaik sistemler üzerine olmakta, ısıl güneş enerjisi uygulamalarında düşük sıcaklık değerine sahip düzlemsel kolektörler kullanılmaktır. Bunun yerine yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknolojilerinin kullanılması ile yüksek sıcaklığa erişileceğini ve özellikle endüstriyel uygulamalarda gerekli olan yüksek ısıl enerji ihtiyacı ucuz ve kolayca karşılanacaktır.

HABERLER  WhatsApp kendine mesaj özelliği üzerinde çalışıyor

Yapılan bu proje ile lineer fresnel güneş kolektör sistemlerinin tasarım ve üretim süreçleri Harran Üniversitesi imkanlarıyla gerçekleştirildi. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle güneş enerji potansiyelinin en fazla olduğu il olan Şanlıurfa’da güneş enerjisinden ısıl enerji elde edilmesiyle, bu bölge yatırımlar için daha cazip olacaktır. İklim değişikliğinin en fazla hissedildiği günümüzde, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimli sistemlerin geliştirilmesi ve bu sistemlerin ülkemizde yaygınlaştırılması çevre, ekonomi gibi birçok alanda önemli katkılar sağlayacaktır. Bu projeye desteklerinden dolayı TÜBİTAK’a teşekkür ederim” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.