Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa’da, son yıllarda konut fiyatları ve kira bedelleri yüksek oranda arttı. Bu artışın sebebi; pandemi döneminde konut kredisi faizlerinin düşürülmesi, arsa bedelleri ve girdi maliyetlerinin yükselmesi olarak gösterildi. Şanlıurfa’da konut fiyatları 250 bin TL’den başlayıp 3 Milyon TL’ye kadar çıkarken, kira fiyatları ise 1250 TL ile 8 bin arasında değişiyor.
TOKMAK: “EN BÜYÜK MALİYET ARSA”
Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,
Gayri menkul fiyatların her ilde olduğu gibi Şanlıurfa’da da yüksek olduğunu belirterek, “Bunun sebepleri var hiçbir şey kendiliğinden yükselmiyor ya da inmiyor. Dolayısıyla insanlar konutların pahalı olduğunu belirtiyor ve bizde buna zaten katılıyoruz. Bunların sebeplerini şöyle anlatayım, arsa fiyatları çok pahalı oldu ve bizlerde çok sıkıştık. Arsa almak zorunda kalıyoruz öyle de olunca mecburen bizde fiyatları yükseltmek zorunda kalıyoruz. En büyük maliyet arsadır. Daha sonra demir, çimento ve diğer bütün inşaat malzemelerinin de fiyatları çok yüksek dolayısıyla bir dairenin ortalama fiyatı Karaköprü’de 400-500 bin civarı oluyor. Ama bunlar vasat olan daireler çok lüks ve güzel daireler değil o yüzden insanlar beğenmiyor ve daha gösterişli daire diyorlar, onların da fiyatı 600-700 bine kadar bir fiyata satışa sunuyoruz” dedi.
“EV ALMAK HAYAL”
Bu nedenden dolayı insanların konut fiyatlarından şikayetçi olduğunu vurgulayan Tokmak, “Böyle fiyatlarla sıfırdan ev almak isteyenler para biriktirerek almaları hayal çünkü 600-700 bin günümüzde çok ciddi paralar” diye ifade eti.
Tokmak, yetkisiz emlakçıların da konut gayrimenkul fiyatlarını şişirdiğini dile getirerek, şu ifadelere yer verdi:
“Mesela müşterinin evi 500 bin ediyor emlakçı ben senin evini 700 bine satarım diyor öyle de olunca müşterinin hoşuna gidiyor ve yetkisiz emlakçıya gayrimenkul evini veriyor. Bizim yetkili emlakçılarımız bunların eğitimini almış ve dairenin değerini, olabilecek güncel satış fiyatlarını hesaplıyorlar dolayısıyla portföylerinde yüksek fiyatta ürün almıyorlar. Halkımızdan ricamız lütfen yetkili ofislerde alışveriş yapın alacağınız daireyi değerinde alır satarsınız. Kira fiyatları da yüksek bunun sebebi ev sahibi daireyi 600-700 bin liraya alıyor ve ihtiyacının karşılanması için de ona göre fiyat belirliyorlar ve şehir sıkıştı insanlar daire alamıyor. Kiraya verince oradan bir gelir elde edemiyorlar böylelikle bizde kiralık daire bulamıyoruz. Olan kiralık dairelerde de yetkisiz emlakçılar o daireleri şişiriyorlar bu yüzden daha uygun olduğu için tercih ediliyor. Karaköprü diğer semtlere göre daha pahalı evlere sahip. Orada daha çok site yapılıyor ve hepsi sıfır vatandaş da sıfır ev istiyor zaten yeni oldukları için de Karaköprü taraflarında daire alıyorlar. Gayrimenkul yok kendi ofisimde bile gayrimenkul daire bulmaya zorlanıyorum. Buradan ev vereceklere de ‘daire yok diye bunu avantaj bilerek kullanmayın elinizi vicdanınıza koyun alacakların ceplerini de düşünün.’ Memur vatandaşlar geliyorlar fiyatları görünce buraya geldikleri için çok pişman olduklarını söylüyorlar.”
Ayrıca Tokmak, yetkililerin yetkisiz emlakçılara karşı denetleme yapmasını talep etti.
KAYTAN: KİRALIK EV YOK
Şanlıurfa’da 7 yıldır emlakçılık işi yapan Halil Kaytan ise, şu anda ellerinde kiralık konut kalmadığını söyledi. Son 1 buçuk yıldır parada ve enflasyonda devalüasyon oluştuğunu vurgulayan Kaytan, şunları kaydetti:
“Maliyetlerin artması da sıkıntı ama daha da kötüsü vatandaş serbest piyasada şu an kim neyi tutturursam hesabında. Stabil bir hayat söz konusu değil istemiyoruz kredilerde daha da bir indirim olmasın çünkü bir daha indirim olursa artış da oluyor bu da alım gücünü zorlaştırıyor. Zengin bir şekilde alıyor ama geliri düşük olan vatandaş alamıyor. Karaköprü semtinde daha çok tercih ediliyor. Haliliye, Bahçelievler, Ahmet Erseven ve Bamyasuyu’nda Karaköprü kadar olmasa da tercih ediliyor. Daha öncelerde daireler için kira atardık ama günlük gidiyor 1 hafta 10 gün boş kaldığı oluyordu ama şu an artık öyle değil biz artık müşteri seçiyoruz. Diş Hastanesi, Şenevler, Karaköprü 35 metre daireleri daha çok tercih ediliyor. Daireler yaz ayında kışa göre azalma yaşıyor ama şu an yaz olmasına rağmen elimiz de hiç kiralık yok. Fiyatların düşeceğini zannetmiyorum geçen yıl 2000 liraya verdiğimiz daireyi bu yıl 3000 liraya veriyoruz. Şehir nüfusu da fazla ve daha da artıyor bu yüzden de talep artıyor. Serbest piyasada bu bizim en büyük eksikliğimiz oda birlikçilerin işini daha iyi yapabilmesi lazım Müteahhitler Odası, Emlakçılar Odası, Türk Odalar Birliği’nin de bu konuya el atması lazım ama en büyük görev Belediye Başkanı ve Valilikte bitiyor belli bir sınırlama getirmeleri lazım. İsteyen istediği fiyatta satıyor. Bu bizi çok sıkıntıya koyuyor her gün fiyatlar değişiyor müşteriye de mahcup oluyor.” şeklinde konuştu.