enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı uyardı: Bu dalga aşısızların dalgası!

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı uyardı: Bu dalga aşısızların dalgası!
26.08.2021 12:31
0
A+
A-

Koronavirüs aşısının en az yapıldığı Şanlıurfa’da vaka oranının hızla artmasından dolayı yeni yoğun bakım servislerinin açıldığını aktaran Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, yaşanılan dalganın aşısızların dalgası olduğunu söyledi.

Aşılama oranının en düşük olduğu il olan Şanlıurfa’da yoğun bakımlar ve hastaneler alarm veriyor. Aşılama oranının düşük olması nedeniyle pozitif vakaların hızla arttığı kentte delta mutasyonunun da etkisiyle vakaların hastaneye yatma oranı da yükseldi. Hastanelerdeki yoğun bakım servislerinin sayısı arttırılırken hastaneye yatan hastalar ile hayatını kaybedenlerin ortak özelliği aşısız olmaları. Salgının gidişatı ile hastanelerdeki durumu anlatan Dr. Osman Yüksekyayla, ilçe hastanelerinde kapatılan yoğun bakım servislerinin tekrar açıldığını belirterek, yoğun bakım servislerinin yüzde 70’inin dolu olduğunu söyledi.

Hem serviste hem de yoğun bakımda tedavi gören hastalar ile hayatını kaybedenlerin yüzde 100’e yakınının aşısızlardan oluştuğunu aktaran Dr. Yüksekyayla, şuan yaşanılan dalganın aşısızların dalgası olduğunu belirtti.  

“BU DALGAYI AŞI OLMAYANLAR YAŞIYOR”

Ölümlerin artmasında delta mutasyonunun etkisi olduğunu kaydeden Yüksekyayla, henüz tanımlanmamış varyantlar olduğunu da paylaştı. Şuan içinde bulunduğumuz dalganın aşısızların dalgası olduğunu ifade eden Yüksekyayla, “Bu dalgayı aşı olmayanlar yaşıyor. Hem servislerde hem de yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde yüze yakını aşısızlardan oluşuyor. Hayatını kaybeden hastaların tamamı çift doz aşıyı yapmayan insanlardan oluşuyor. Vaka sayısı arttıkça ölüm sayısı da artacak. Bu işin çözümü vaka sayısını durdurmaktan geçiyor. Urfa’da da bayram öncesine göre çok ciddi vaka artış var. Artışla paralel olarak da ölüm sayısı da artıyor” dedi.

“ACİL VAKALARA YER BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Aşılamada son sırada olan Urfa’da bir türlü istenilen aşılama oranına ulaşılamadığını dile getiren Yüksekyayla, şuan vaka oranının artışta aşılama oranının düşüşte olduğunu vurguladı. Hastanelerdeki yoğunluğun her geçen gün arttığını aktaran Yüksekyayla, “Kovid olmayan yoğun bakımlarımızı tekrar yoğun bakıma çevirmeye başladık. Bu çok önemli bir sorun. Kovid olmayan ama yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımıza yer bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle kalp krizi, beyin kanaması geçiren, trafik kazası, yüksekten düşme gibi acil müdahale gerektiren hastalarımıza yer bulmakta zorlanıyoruz. Bunu durdurmanın yolu da aşılama oranını arttırmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Bursa'da kamyonetin ezdiği küçük Esmanur'un cenazesi memleketi Şanlıurfa'ya getirildi

“YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI ARTIYOR”

Vali Abdullah Erin’in açıkladığı son resmi veriye göre Urfa’daki yoğun bakım doluluk oranının yüzde 70’lerde olduğunu sözlerine ekleyen Yüksekyayla, “Sürekli yoğun bakım servisleri açıyoruz. Kovid için açtığımız yoğun bakımlar çok hızlı doluyor. Şuan ilçelerde de yoğun bakım servislerini tekrardan açmaya başladık. Aslında bayram öncesi ilçelerimizdeki yoğun bakımlar, merkezdeki birçok yoğun bakım servisleri kapatılmıştı. Kovid’ten temiz yoğun bakıma dönmüştü ama bayram sonrası tekrar bu yoğun bakımları açmak zorunda kaldık. Delta mutasyonunun etkisiyle özellikle mutasyonlu hasta sayısı giderek artıyor. Önümüzdeki günlerde ciddi bir problem olacak. En son açıklanan rakam yüzde 70’ti ama bu oran giderek artıyor” diye ekledi.

“TEDBİRSİZ EĞİTİM SAĞLIKLI YÜRÜMEZ”

Yüz yüze eğitimin başlamasına az bir süre kaldığını hatırlatan Yüksekyayla, ilk günden beridir ilk açılması gereken yer ile en son kapatılması gereken yerin okullar olduğunu söylediklerini belirtti. Eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin pandemi döneminde daha fazla arttığını kaydeden Yüksekyayla, “Biz yüz yüze eğitimin başlamasından yanayız. Ancak yüz yüze eğitimi açarken hiçbir tedbir almadan açmakla eğitim sağlıklı yürümez. O yüzden biz mutlaka maske ve mesafe gibi kurallarına uyularak sınıf mevcutlarının ideal seviyeye indirgenerek açılmasını istiyoruz. Çok iyi bir filyasyon çalışması yürütülmesi gerekiyor. Aşı olmamış kişilerin pozitif olma durumlarında yakın temaslı olduğu kişilerin testlerinin yapılması gerekiyor. HES kodunun okul girişlerinde dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.