enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Kadın Hakları Merkezi Başkanı İnal: “Urfa’da tablo çok korkunç!”

Kadın Hakları Merkezi Başkanı İnal: “Urfa’da tablo çok korkunç!”
05.09.2021 13:54
0
A+
A-

Kentteki tablonun korkunç olduğunu belirten Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Dilara İnal, ulaşabildikleri ve kendilerine ulaşan kadınların sayısının az olmasının şiddeti gün yüzüne çıkarmadığını söyledi.

Şanlıurfa’da son bir hafta içerisinde yaşanan 3 olay kentte kadına uygulanan şiddetin boyutunu gözler önüne serdi. Bozova’da yaşayan Aysel Çelik (18) sulama kanalında intihar ederken, 7 çocuk annesi Hediye Tokay eşi tarafından boğularak,  13 yaşındaki Filistinli Amara Dwla da babası tarafından yakılarak katledildi. Kadın Hakları Merkezi’nin kuruluş günleri dehşete düşüren 3 olayın üzerine denk geldi. Kadına karşı şiddetle mücadele etmek ve şiddete uğrayan kadına hukuki destek vermek amacıyla kurulan merkezin yeni başkanı Avukat Dilara İnal, Urfa’da son dönemde yaşanan olayların nedenini ve komisyonun hedeflerini anlattı.

Merkezi kentte kadına karşı şiddetin yoğun yaşandığı günlerde kurduklarını dile getiren Dilara İnal, Urfalı kadınların kendilerini çaresiz ve yalnız hissetmelerini istemediklerini belirterek, merkezin her zaman onların yanında olacağını söyledi.

“URFA’DA TABLO ÇOK KORKUNÇ”

Adli tatilin bitmesiyle komisyon kurma çalışmalarına başladıklarını paylaşan İnal, görevi devraldıktan sonra eski dosyaların toparlanmasını yapamadan gün aşırı şiddet vakalarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Küçük kızın ölümünün son derecede dehşete düşürücü olduğunu vurgulayan İnal, “Suriyeli bir babanın kız çocuğunu, hem öldüresiye dövdüğü ardından yakarak eve kilitlediğini öğrendik.  Birkaç gün önce de 7 çocuk annesi 40 yaşındaki bir kadın, eşi tarafından boğularak öldürüldü. Yani tablo çok korkunç. Yine son zamanda Bozova’da bir genç bir kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Şiddet vakaları son derece arttı. Vakalar arka arkaya geldi. Bu noktada yapmak istediğimiz şey, hızlıca dosyaları toparlamak, komisyonun önceden takip ettiği vakaların listesini çıkarmak ve yeni olaylara yoğunlaşmak. Açıkçası hiç birini yapamadan ülke gündemine düşecek şekilde fiziksel şiddetin çok ötesinde bir durumla karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Şanlıurfa'nın kırsal mahallelerinde jandarma eşliğinde kaçak elektrik denetimi

“ULAŞABİLDİĞİMİZ VE BİZE ULAŞAN KADIN SAYISI ÇOK AZ”

Dosyaları soruşturma aşamasında takip edeceklerini, kovuşturma aşamasında ise müdahil olacaklarını sözlerine ekleyen İnal, kadın mağdurlara gereken her türlü hukuki desteğin sağlanacağını söyledi.  Ulaşabildikleri ve kendilerine ulaşan kadın sayısının çok az olduğunun altını çizen İnal, “Şiddete maruz kalıp sesini çıkarmayan, ‘geçer’ deyip çocuklarının hatırı için susan çok kadın var. 7 çocuk annesi kadın bu kadar uzun süredir evli olacak, bu şekilde ölüm olayıyla karşılaşacak ve öncesinde hiç şiddet görmeyecek. Böyle bir şey olamaz. Urfa’da şöyle bir eksiklik var. Yani bazı kesimlere ulaşmamamız gibi bir sorun var. Onların da kurumlara ulaşamaması gibi bir sorun var. Bu da bir eksiklik. Mağdur olmaları, ekonomik sorun yaşamaları ve çekinceleri şiddeti gün yüzüne çıkarmıyor” diye ekledi.

“KADIN NE İSTERSE O DESTEĞİ SUNACAĞIZ”

Vakaların yoğun yaşandığı mahalleler ulaşıp oralarda eğitim çalışmaları düzenlemeyi düşündüklerini söyleyen İnal, oradaki kadınların kendilerine güvenmelerini sağlamayı arzuladıklarını ifade etti. Avukat İnal, Merkezin çalışma şeklini ise şöyle açıkladı: “Şiddete uğrayan kadınlar polis, jandarma herhangi bir sağlık kuruluşuna ulaştığı takdirde o kurumlar mağduru adliye ve baroya mutlaka yönlendirecektir.  Biz kadın ne yapmak istiyorsa o şekilde destek sunacağız. Akabinde hangi koruma önlem kararına ihtiyaç varsa bunu sağlayacağız. Tabi bunların hepsi ücretsiz hizmetlerdir. Akabinde kadın dosyada şikayetçi olduktan sonra soruşturma ve kovuşturma aşamalarını takip edeceğiz. Yani dosya hukuki anlamda hiçbir eksiklik yaşanmayacak. Adliyenin ve baronun yeri çok merkezi bize ulaşsınlar. Baroda da her zaman bir kadın avukat bulunuyor. Hiçbir başvuru buradan geri dönmeyecek” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.