enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3266
EURO
35,0730
ALTIN
2.302,01
BIST
9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
20°C
Şanlıurfa
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C

Urfa Barosu’ndan Mihraç Miroğlu’nun ölümüne tepki

Urfa Barosu’ndan Mihraç Miroğlu’nun ölümüne tepki
05.09.2021 16:07
0
A+
A-

Şanlıurfa Barosu’nun da aralarında bulunduğu 14 baro Şırnak’ın İdil ilçesinde zırhlı araç çarpması sonucu ölen 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu için açıklama yaptı. Şanlıurfa Barosu yaptığı açıklamada, “Bu ölüm, bölgemizde zırhlı araçlardan kaynaklı ilk ölüm ol

Şanlıurfa Barosu’nun yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Şırnak İli İdil İlçesi’nde zırhlı aracın çarpması sonucunda 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu yaşamını yitirmiştir. Bu ölüm, bölgemizde zırhlı araçlardan kaynaklı ilk ölüm olmadığı gibi maalesef son ölümde olmayacaktır. 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki zırhlı araç çarpmalarına ilişkin 2019 yılında hazırlamış olduğu rapora göre son 10 yılda; 16’sı çocuk 36 kişi hayatını kaybetmiş, 85 kişi de yaralanmıştır. 2019 yılında kamuoyuyla paylaşılan bu rapordan sonra Şırnak, Batman, Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde benzer ölüm ve yaralanma olayları yaşanmaya devam etmiştir. Bu durum zırhlı araçların kullanımından sorumlu kurum ve kişilerin öngörülebilir risk ve tedbirler kapsamında gerekli önlemleri almaları ve sorumluluklarını yerine getirme hususunda gerekli özeni göstermediklerini ortaya koymaktadır.

‘ZIRHLI ARAÇLAR, YAŞAM HAKKI İHLALLERİNE SEBEBİYET VERMEKTEDİR’

Asıl amaçlarının bölge emniyetini sağlamak olduğu zırhlı araçların yaşam ihlallerine sebebiyet verdiğini ifade eden Şanlıurfa Barosu, “Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir. Yaşam hakkını korumak devletin temel yükümlülüğüdür. Mihraç Miroğlu evinin önünde, kendi sokağında ve kendi yaşam alanında yaşam hakkını korumakla yükümlü kamu görevlilerinin kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu ölmüştür. Devletin güvenlik amacıyla zırhlı araçları yaşam alanlarında yaygın kullanımı, başta çocuklar olmak üzere yaşam hakkı ihlallerine sebebiyet vermektedir. Faili kolluk olan dosyalarda etkin bir soruşturmanın yürütülememesi; çoğu zaman zırhlı araçları kullanmaya ehil olmayan, buna ilişkin herhangi bir eğitim almamış olan personellerin “güvenlik gerekçesi” adı altında tonlarca ağırlıktaki araçları kullanmak için görevlendirilmesi yaşam hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır.” dedi.

HABERLER  YSK Başkanı Yener açıkladı: Seçim ikinci tura kaldı

HER İHLAL, BİR SONRAKİNE DAVETİYE ÇIKARACAKTIR’

Zırhlı araçların çarpması neticesinde meydana gelen onlarca çocuk ve yetişkin ölümünde etkin ve adil bir soruşturmanın yapılmamasına ilişkin her ihlal, bir sonrakine davetiye çıkaracaktır. “Hukukun üstünlüğü ilkesi” gereği yargı, failler kim olursa olsun mağdurların adalet duygusunu karşılamalı ve pratiğiyle benzer ihlallerin gerçekleşmemesi için caydırıcı gücünü hissettirebilmelidir. Biz aşağıda imzasi bulunan Barolar olarak; öncelikle yaşamını yitiren Mihraç Miroğlu’na rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. TBMM İnsan Haklarını inceleme Komisyonu’nun zırhlı araçların neden olduğu kazalarla ilgili alt komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını, yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili bir soruşturma yürütmesini talep ediyor, Mihraç Miroğlu’nun ölümü dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”  diyerek tepkisini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.