enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3692
EURO
34,9458
ALTIN
2.325,68
BIST
9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Harran Üniversitesinde Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı açıldı

Harran Üniversitesinde Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı açıldı
08.10.2021 16:02
0
A+
A-

Harran Üniversitesinde (HRÜ), dijital tarım teknikleriyle yetiştirilen ürünlerin sergilendiği “Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı” hizmete açıldı.

Üniversite yerleşkesi içerisindeki 20 dönümlük araştırma alanında, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile HRÜ Ziraat ve Mühendislik fakültelerindeki bilim insanlarının, dijital yöntemlerle yaptıkları deneme tarımsal ürünler ile teknikler çiftçilere uygulamalı anlatılacak.

HRÜ Osmanbey Yerleşkesi’nde yapılan açılış töreninde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, üniversite ve bilim insanları olarak ilimi, bilimi, tecrübeyi topluma ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

HRÜ olarak birçok alanda olduğu gibi tarım alanında güzel projeler yürüttüklerini belirten Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

“Son 5-6 yıldır hassas tarım, dijital tarım ve benzeri projeler ortaya çıkmaya başlamıştı ama bunların bir sistematik çerçeve içerisinde, organizasyonla görünür bir hale getirilmesi gerekiyordu. Ben hocalarıma bunu yapmaları gerektiğini öngördüm. Birlikte çalışma kültürü, yapılan çalışmaların disiplinler arası olması ve bunun sonunda da çalışmaların topluma yararlı hale getirilmesi çok önemlidir. Hocalarımız büyük gayretlerle yaptıkları çalışmaları ve yenilikleri çiftçilerimize sunmaya çalışıyorlar. Tüm hocalarımızın bölgemizin yararına şehrimizin çıkarına uygun araştırmalar yapmasını istiyoruz. Şehirle kaynaşmak, bütünleşmek ve bilgilerimizi aktarmak istiyoruz. Bu bizim misyonumuzdur, vazifemizdir”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Başkanı Nusret Mutlu da kurum olarak bölgede tarımın daha iyi bir şekilde yapılabilmesi için büyük çaba ve destek sunduklarını ifade etti.

HÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ise su ve gübre gibi önemli tarımsal ihtiyaçların geleneksel yöntemler yerine dijital teknolojiler kullanılarak yönetilmesinin verimi arttırdığı gibi ortalama yüzde 30 su ve gübre tasarrufu sağladığını söyledi.

Son yıllarda kuraklık ve yüksek gübre fiyatlarının üreticileri derinden etkilediğine dikkati çeken Çullu, geleneksel sulama ve gübrelemenin verimi artırmak yerine çoğu zaman verimi düşürebildiği gibi toprak ve su kaynaklarına zarar verdiğini vurguladı.

HABERLER  AFAD: Bölgeye dönmek isteyen depremzedelerin yol masrafı karşılanacak

Konuşmaların ardından, dijital tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle ekimi yapılan ürünler katılımcılara gösterildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.