enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
30°C

Şanlıurfa’da Fırıncı da vatandaş da ekmek zammına karşı

Şanlıurfa’da Fırıncı da vatandaş da ekmek zammına karşı
12.10.2021 08:23
0
A+
A-
Şanlıurfa’da fırıncıların ekmeğin gramajını düşürerek geçen ay yaptıkları zammın ardından bu sefer de gramajı yükselterek fiyatı artıracak olması gündemdeki yerini koruyor.

Şanlıurfa’da geçen ay başında ekmeğe yapılan gramaj ayarlı zammın ardından şimdi de ekim sonunda ekmeğin fiyatının 50 kuruş arttırılması bekleniyor.  Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı’nın ekmeğe zam yapmayı planladıklarını açıklamasının ardından ekmeğin fiyatında olası artış  Şanlıurfalıların yeniden gündemine oturdu. Ekmeğe yapılması planlanan yeni zammı Şanlıurfalılara ve fırıncı esnafına sorduk. Ekmeğe zamdan fırıncı da şikayetçi vatandaş da şikayetçi. Her iki taraf da ekmeğe zam yapılmasını istemiyor. Vatandaşlar fırıncı esnafının yaşadığı zorluğa hak verirken fırıncılarsa her şeye zam geldiği bir dönemde vatandaşın ekmeği de zamlı almasını içine sindiremiyor.  Maliyetlerin artması durumunda ekmeğin fiyatının artmasının doğal olduğunu belirten Mahmut Günbattı, “Adam ne yapsın? Tabii ki zam yapacak” derken, fırıncı Mehmet Lepel ise “Ekmeği keşke bir liraya satabilseydik” dedi.

GÜNBATTI: “ZAMMA OLUMLU BAKIYORUM”

Maliyetlerin artmasından dolayı ekmeğin fiyatının yükselmesinin gayet normal olduğunu ifade eden Mahmut Günbattı, maliyetlerin ciddi anlamda arttığını söyledi. Fırıncı esnafının yapabileceği bir şeyin olmadığını aktaran Günbattı, “Ekmek zammına olumlu bakıyorum. Yazık ama bu iş böyle gitmez. Vatandaş çok perişan. Ekmek bulamayacak duruma düştük artık. Şimdi millet perişan” dedi.

KAYA: “HER ŞEYE ZAM GELİYOR”

Vatandaş Murat Kaya, “Ekmeğe zam olacak, peki bu insanların hali ne olacak?” diye başlıyor sözlerine. Her şeye her gün zam geldiğini dile getiren Kaya, “Sadece ekmek olsa tamam diyeceğiz ama bu temel ihtiyaçların tamamına zam geliyor. Bir kilo domates 6 lira olmuş. Domates sezonunda 6 liraya domates olduğu nerede görülmüş. Sebzeler ateş pahası. Her gün bir zam geliyor. Bu insanlar intihar da etse, isyan da etse haklıdır” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Cumhur İttifakı erken seçimin olmayacağını açıkladı

FIRINCI BATAR: “2 LİRA OLURSA EKMEK KALİTELİ OLACAK”

Fırıncı Mesut Batar, 120 liraya aldıkları unun çuvalını şu anda 200 liraya aldıklarına dikkati çekti. Zamlara artık kendilerinin de yetişemediğini söyleyen Batar, “İster istemez ekmeğe de zam geliyor. Biz bu zammı istiyoruz. 2 lira olduğu zaman vatandaş kaliteli bir ekmek yiyecek. Eve gittiği zaman ekmek kurumayacak. Mesela bize ‘Ekmek eve gidene kadar kuruyor’ diyorlar. Bunun nedeni gramaj düşüklüğünden kaynaklanıyor. Gramajı yüksek olduğu zaman yumuşak ve kaliteli olur. Her şeye yüzde 100 zam geldi. Biz de zor şartlarda çalışıyoruz” diye konuştu.

FIRINCI ÖZDEMİR: “FIRINCI ZAMMA MECBUR”

Zamda geç bile kalındığını aktaran fırıncı Ahmet Özdemir de, “Unu 130 liraya alırken ekmek 1 lira 50 kuruştu. Şimdi unu 190 liraya alıyoruz. Ekmek hala 1,5 lira. Odun fiyatları 600 liradan 850 liraya çıktı. Vergiler, su, işçi maliyeti, elektrik ve kira ücreti arttı. Yani biz de zammı bekliyoruz. Tabii, biz de halkın zor durumda olduğunu biliyoruz. Zam halk açısından iyi değil, istemiyoruz ama fırıncı da mecburiyetten yapıyor” dedi.

FIRINCI LEPEL: “EKMEK KEŞKE BİR LİRA OLSAYDI”

Fırıncı Mehmet Lepel ise maliyetlerin artmasından dolayı ekmek zammına mecbur kaldıklarını söyledi. Lepel, şunları ifade etti:

“Bizim giderlerimiz artmamış olsaydı ekmek de bir lira olurdu. Çay, otobüs fiyatı artmış onlar önemli değil ama ekmek temel ihtiyaç maddesi. Keşke un fiyatları artmasaydı. Ekmeği de 2 lira yapmak zorunda kalmasaydık. Biz de ekmeğin 2 lira olmasını istemiyoruz. Ama un fiyatı 130 liradan 190 liraya çıktı. Gerçekten giderlerimiz çok yükseldi. Ekmek keşke bir lira olsaydı.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.