enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3784
EURO
34,7459
ALTIN
2.410,23
BIST
10.102,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Aşırı TikTok izleme tik yapıyor

Aşırı TikTok izleme tik yapıyor
17.10.2021 16:24
0
A+
A-

Doktorlar, sosyal medya platformu TikTok’un gençlerde tiklere neden olduğunu belirtti. Sosyal medya platformu TikTok’un tiklere neden olduğuna dair bir haber yayınlandı.

Tourette sendromu ile benzer özellikler taşıdığı belirtilen vakalar ise doktorların araştırması sonucunda ortaya çıktı. Doktorlar, gençlerde ortaya çıkan tiklerin salgında arttığına dikkat çekti. Tıp dergilerinde de yer alan makale de özellikle genç kızlarda ortaya çıkan Tourette sendromunun nedeni olarak TikTok videoları gösterildi.

Tourette sendromu genetik bir sinir sistemi bozukluğu ve tiklere, tekrarlayan, istemsiz hareketlere veya seslere neden olabileceği belirtildi.

Almanya, Hanover’den Dr. Kirsten Müller-Vahl, Jerusalem Post’a; giderek daha fazla sayıda genç kızın tiklerinden şikayetçi olarak geldiğini söyledi. Tourette sendromunu 25 yıldır tedavi eden Müller-Vahl, bozukluğu olan kişilerin genellikle kendilerine özgü tikleri olduğunu, son zamanlarda gördüğü genç kızlarda ise aynı tiklerin olduğunu söyledi. Ve hastalarının çoğunun, bu bozuklukla nasıl yaşadığını internette paylaşan bir Alman YouTuber’ın tiklerini taklit ettiğini keşfetti.

The Wall Street Journal’dan aktardığına göre,Chicago’daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde hareket bozuklukları uzmanı olan Caroline Olvera da birçok hastasının, İngilizce bilmeyen hastaların bile İngiliz aksanıyla “beans” kelimesini söylediklerini fark etti. Sonunda, bir İngiliz TikToker’ın da aynı sözcüğü ağzından kaçırdığını öğrendi.

10 KAT ARTTI


Doktorlar, yaşanan sorunun Tourette sendromu değil, fonksiyonel bir hareket bozukluğu olduğunu kaydetti.
Sorunun kapsamı hakkında derlenmiş ulusal veya uluslararası bir veri bulunmamakla birlikte; Wall Street Journal bazı tıp merkezlerindeki tik vakalarının 10 katına kadar çıktığını bildirdi. Pandemiden önce merkezler ayda bir veya iki vaka gördüklerini belirtirken, şimdi bazıları ayda 10 ila 20 vaka gördüklerini söylüyor.

HABERLER  Rekabet Kurulu'ndan WhatsApp ve Facebook'a para cezası
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.