enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5836
EURO
34,6522
ALTIN
2.527,59
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Şanlıurfalıların asgari ücret talebi yüksek

Şanlıurfalıların asgari ücret talebi yüksek

Şanlıurfalıların asgari ücret talebi yüksek
20.10.2021 15:38
0
A+
A-

İşveren ve çalışanlar 2022’de geçerli olacak asgari ücret zammına odaklanmış durumda. Şanlıurfalılar raflardaki ürünlerde artan fiyatların göz önünde tutularak zam oranının yüksek olmasını istiyor.

Asgari ücretle çalışanlar, önümüzdeki yıl geçerli olacak zam oranını merakla bekliyor. Şanlıurfalı esnaf ve vatandaşlar her geçen gün daha da pahalılaşan ürünler nedeniyle asgari ücret zammının yüksek olmasını talep ediyor.

2022 asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 17,63 olarak açıkladı. Bankanın tahmini baz alındığında asgari ücretlilere en az yüzde 22 oranında zam gelmesi öngörülüyor. Bu rakama göre 2022 yılında net asgari ücretin 3 bin 447 lira 50 kuruşa çıkması bekleniyor.

Görüşlerini aldığımız Şanlıurfalı esnaf ve vatandaşlarsa zam oranı belirlenirken her geçen gün artan gıda fiyatlarının ve maliyetlerin göz önünde bulundurulmasını istiyor.

ESNAF ÇELİK: “ASGARİ ÜCRET YETMİYOR”

Kent merkezindeki esnaflardan Süleyman Çelik, mevcut asgari ücretle geçimin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.  İşçilerin şu anda 2 bin 800 lira civarında maaş aldığını belirten, Çelik, “Bu para, ev kirasına mı yetsin, çoluk çocuğa mı yetsin? Bizim asgari ücret beklentimiz 3 bin 500 lira ve üstü. Maaş yüksek olunca insanlar ev kirasını da ödeyebilir, evini de geçindirebilir. İnşallah asgari ücret daha çok yükselir. 2 bin 800 lira şuan kimseye yetmiyor. Ürünlerin fiyatları artıyor. Asgari ücretli birisi böyle geçinemez. Her şey pahalanmış. İnsanlar aldıkları ürünleri alım gücü olmadığı için azar azar alıyor” dedi.

TOPRAK: “10 BİN LİRA OLMASI LAZIM”

Emekli vatandaş Mehmet Toprak, bugünün şartlarına bakıldığında asgari ücretin en az 10 bin lira olması gerektiğini dile getirdi. “Bu devirde ancak 10 bin lira yeter” diyen Toprak, emekli maaşıyla çocuklarını okutmakta zorlandığını ifade etti. Toprak,  “Ben emekliyim, 2 bin 600 lira alıyorum. Okuyan öğrencilerim var, bütün paralar onlara gidiyor. Ben de soğan parası, ekmek parası kalmıyor. Topraktan da mahsullerimiz gelmeyince maddi sıkıntı oluşuyor. Birkaç tane durumu iyi olan varsa onlar da üstekiler. Durumu iyi olmayan perişan durumda” ifadesini kullandı.

HABERLER  Şanlıurfa'da trafiğe kayıtlı taşıt sayısı belli oldu

ESNAF ÇİFTÇİ: “ÇAY GEÇEN SENE 60 LİRAYKEN ŞİMDİ 100 LİRA”

Esnaf Müslüm Çiftçi de Türkiye’de en mağdur kesimin asgari ücretle çalışan işçiler olduğunu kaydetti. Mağduriyetlerin giderilmesi için zam oranının yüksek olması gerektiğini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi:

“Geçen sene bu zamanlarda bildiğimiz çayın kilogramı 60 lira idi. Şuan 100 lira civarında. Asgari ücretle şu anda Türkiye’de çalışan insanlara Allah yardım eylesin. Asgari ücretle çalışan, tek kişi değil, bunun bir de ailesi var, bunun yanında kirası var. Türkiye’de en mağdur olan insanlar asgari ücretle çalışan insanlardır. Bu konuda yetkililerin insanların mağduriyetlerini gidermek için güzel bir zam yapmaları gerekiyor. Şu anda asgari ücret Türkiye’de 2 bin 800 lira civarı ama aslında 5 bin lira almaları lazımdı. Şu anda asgari ücretle çalışan bir insan çocuğunun ihtiyaçlarını gideremez.”

YILLIK: “EKSİ HESAPTAN PARA ÇEKİYORUM”

Asgari ücretle çalışan Erhan Yıllık hayat pahalılığından dert yandı. “Şu anda asgari ücret yetmiyor” diyen Yıllık, “Kiralarımız malum 2 bin lira, elektrik, su ve diğer ihtiyaçlar olsun, bizi zorluyor. Asgari ücretin yükseltilmesi lazım. Ben şu anda ihtiyaçlardan dolayı eksi hesaptan para çekiyorum. Asgari ücret 3 bin 700 lira olması lazım.  Şu andaki rakam bizi kurtarmıyor, ihtiyaçlarımız çok” değerlendirmesinde bulundu.

CANDAŞ: “İNSANLAR ZOR ŞARTLAR ALTINDA GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”

Mehmet Candaş da asgari ücretle çalışanların geçimlerini zor şartlar altında sürdürdüğünü belirtti. Erken yaşta iş sahibi olduğunu ifade eden Candaş, “Asgari ücretle çalışanın durumunu anlıyorum. İnsanlar çok zor geçiniyor. Karaköprü’de ev kirası 2 bin 500 lira. Eyyübiye’de de ev kiraları artmış durumda. Hal böyleyken geçinme zorlaşıyor. Eskiden 200 lirayla markete girerdim, bir araba dolusu eşya alırdım, şu anda 200 lirayla markete girince bir yağ bir şeker alıyorsun, para bitiyor. İnşallah durum düzelir” diye konuştu.

HABERLER  Dolar ve euro fiyatlarında yükseliş devam ediyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.