enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5094
EURO
34,8327
ALTIN
2.490,54
BIST
9.550,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Uzmanlardan psikolojik yaşlanmaya karşı uyarı

Uzmanlardan psikolojik yaşlanmaya karşı uyarı

Uzmanlardan psikolojik yaşlanmaya karşı uyarı
09.11.2021 11:32
0
A+
A-

Uzmanlar, biyolojik yaşlanma gibi, psikolojik yaşlanma da normal bir süreç olarak kabul edildiğini, yaşlılık döneminde moralin önemli derecede etki sağladığına vurgu yaptı.

Biyolojik yaşlanma gibi, psikolojik yaşlanma da normal bir süreç olarak kabul ediliyor. Günümüzde uzun yaşamanın yanında, daha kaliteli bir yaşam sürme ve bunu etkileyen faktörlerin önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, yaşlılık döneminde moralin önemli bir belirleyici olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, psikolojik yaşlanmanın da biyolojik yaşlanma gibi doğal bir süreç olduğunu belirtti.

İnsanın doğar doğmaz yaşlanmaya başladığını belirten Öztekin, biyolojik yaşlanmadan insan beyni de etkilendiği için hafıza, dikkat, algı kronolojik yaşa bağlı olarak zayıfladığını, yeni şeyler öğrenmenin de zorlaştığının altını çizdi.

PSİKOLOJİK YAŞLANMA BAĞIMSIZ İŞLEYEN BİR SÜREÇTİR

Psikolojik yaşlanmanın biyolojik yaşlanmadan bağımsız olarak işleyen ayrı bir süreç olduğunu kaydeden Öztekin, biyolojik yaşlanma özellikle ilerleyen yaşlarda bedenin güçsüzleşmeye başlaması ve performans kayıplarıyla kendini gösterdiğini, psikolojik yaşlanma boyutunda ileri yaşlara kadar, kazanımların kayıplardan daha fazla olduğuna vurgu yaptı.

MORAL, YAŞAM KALİTESİNİN ÖNEMLİ BİR BELİRLEYİCİSİ

Günümüzde uzun yaşamanın yanında, daha kaliteli bir yaşam sürme ve bunu etkileyen faktörlerin önemli hale geldiğini kaydeden Öztekin, yaşlılık döneminde moral önemli bir belirleyici olduğuna, moral hem iyilik halinin hem de yaşlılıkta göz ardı edilen yaşam kalitesinin önemli bir belirleyicisi olduğuna dikkat çekti.

SOSYAL İLİŞKİLERİN KALİTESİ PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR

Öztekin, psikolojik yaşlanmada moral ve duygusal aktarımlar, karşılıklı ilişkilerin sürdürülmesi, dayanışma, aile, akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesiyle ilişkili bağlantılı olduğu ifade etti.

RUHSAL VE MORAL DURUM, YAŞAMI SÜRDÜRMEDE DAHA ETKİLİ

Öztekin, “Yaşlının çevresindeki eş, aile ve arkadaşlarından oluşan sosyal ağ, bireylerin sevgi, bağlılık, benlik saygısı ve bir gruba ait olma gibi temel sosyal gereksinimlerini karşılar. Fiziksel ve psikolojik sağlığı olumlu yönde etkiler. Sosyal destek sonucu ortaya çıkan saygınlık, moral artışına ve yaşamdan duyulan memnuniyete, stres verici olaylarla baş etmeye olumlu katkılarda bulunmaktadır” ifadesini kullandı.

HABERLER  Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nin yenilenen servisleri hizmete başladı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.